Herman (101) en Jet (98) na 75 jaar huwelijk: 'We kunnen elkaar niet missen'

DIDAM - Herman (101) en Jet (98) van Londen, uit Didam, zijn deze zondag liefst 75 jaar getrouwd. Een albasten huwelijk. Dat zie je toch niet zo vaak. Niet voor niets komt niet alleen de burgemeester langs, maar ook de Gelderse kamerheer als vertegenwoordiger van de koning.

De twee ontmoetten elkaar tijdens de oorlog en trouwden nog voor het einde ervan in 1944. De burgemeester die het huwelijk sloot, was een NSB'er. Hij zag al een hele trits aan kinderen voor zich die zich konden aansluiten bij de nazi-beweging. 'Als je je trouwboekje vol hebt, kom je maar weer bij mij langs.' Herman dacht (niet hardop): 'Dat ga jij niet meer meemaken.' De geallieerden waren toen al aan het oprukken naar Nederland.

De tekst gaat verder onder de video

Gedanst op de kermis

'Ik had Jet al een keer gezien met een vriendin en toen zag ik haar op de kermis weer. We hebben kennisgemaakt en gedanst', herinnert Herman zich. Hij werkte als militair, stond zelfs nog op wacht bij de Waalburg uren voordat de Duitsers binnen vielen. Na een tip besloot hij in de staatsmijnen in Limburg te gaan werken, zodat hij uitzending kon voorkomen. Daar, in Sittard, ontmoette hij Jet.

Nu, 75 jaar later, zijn de twee nog steeds samen én wonen ze nog steeds zelfstandig. 'Er is natuurlijk wel eens een woordenwisseling maar ze kunnen niet boos blijven op elkaar', glimlacht dochter Julie.

'Achter het behang plakken'

'We kunnen elkaar niet missen. Daarvoor hebben we samen te veel meegemaakt', beaamt Herman. Hij voegt daar trots aan toe: 'Ik krijg nog iedere dag een kus.' Waar Jet op reageert met de woorden: 'Maar soms kan ik hem wel achter het behang plakken, hoor.'

Herman en Jet van Londen. Foto: NieNus Fotografie

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: