2 september – 'Arnhem For Ever'

ARNHEM - Dit is geen documentaire over de Slag om Arnhem, maar over het leven erna. Wat maakt dat elk jaar in september, nu al 75 jaar na dato, veteranen, hun familie en vele Arnhemmers bij elkaar komen om ‘een verloren slag’ te herdenken?

Zo staat het leven van de Engelse veteraan Wilf Oldham (1920) nog steeds in het teken van de tien dagen die hij in 1944 in Arnhem doorbracht. Zijn huis ‘ademt’ Arnhem en hij leeft het hele jaar toe naar de herdenking. Al meer dan 35 jaar wordt hij dan liefdevol ontvangen bij Peter en Maria in Renkum. Wilf is voor hen allang niet meer alleen veteraan: Maria noemt hem inmiddels ‘haar tweede vader’.

Veteraan John Jeffries (1922) probeerde als jonge parachutist Arnhem en omstreken tevergeefs te bevrijden. Hij verbaast zich nog steeds over de hartelijkheid en dankbaarheid van de Arnhemmers, die zoveel verloren in de slag. Ondanks zijn hoge leeftijd maakt hij als eerbetoon aan zijn gesneuvelde kameraden opnieuw de parachutesprong.

Ook voor jongere generaties is de herdenking belangrijk. Sara Lock verloor op jonge leeftijd haar vader in de Slag en haar jaarlijkse reis naar zijn graf brengt hem weer even dichterbij. In de film schenkt ze zijn brieven aan een museum, om via de ooggetuigenverslagen de geschiedenis levend te houden.

De documentaire Arnhem For Ever is op maandag 2 september om 17.20 uur te zien op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Online (terug)kijken kan via Uitzending Gemist of via de video hieronder.

Omroep Gelderland staat in de septembermaand in het teken van Operatie Market Garden. De gehele maand doen we live verslag van verschillende herdenkingsevenementen en staan we stil bij persoonlijke verhalen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: