Nieuws

Arnhem blijft 'Big Brother spelen' met afval van inwoners, teleurgestelde man weer naar rechter

Privacyactivist Michiel Jonker stelt dat de gemeente Arnhem met afvalcontainers op onwettige manier persoonsgegevens verzamelt van burgers. Hij stapt daarom opnieuw naar rechter, na een eerdere succesvolle zaak in 2017. De gemeente kreeg toen een tik op de vingers wegens onwettige dataverzameling. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Privacyactivist Michiel Jonker stelt dat de gemeente Arnhem met afvalcontainers op onwettige manier persoonsgegevens verzamelt van burgers. Hij stapt daarom opnieuw naar rechter, na een eerdere succesvolle zaak in 2017. De gemeente kreeg toen een tik op de vingers wegens onwettige dataverzameling.
Arnhemmers moeten hun vuilnis in ondergrondse containers gooien. Die gaan sinds juli 2014 alleen open met een adresgebonden afvalpas. Dat was tegen het zere been van privacyactivist Michiel Jonker. Hij vond dat de gemeente te makkelijk persoonlijke gegevens van haar burgers opsloeg. Daarom stapte hij naar de rechter.
De rechter gaf hem toen gelijk; de gemeente moest stoppen met de onwettige verwerking van persoonsgegevens bij afvalsystemen. Iedereen kon daarna zonder pasje gebruik maken van de containers.

Serienummers en adressen

Nu komt de gemeente met een nieuwe manier om afvalverwerking te regelen: mensen zouden anoniem toegang krijgen tot de containers. 'Nu registreren we geen stortgegevens', stelt Martine Baar, woordvoerster van de gemeente Arnhem. 'Het enige wat gebeurt is dat de container opengaat.' Wél geeft de gemeente aan dat elke pas een uniek serienummer heeft, verbonden aan een adres.

'Herleidbaar naar personen'

'En die adressen zijn herleidbaar tot personen', stelt Jonker. De activist stelt dat gegevens op de nieuwe manier wel 'tijdelijk' worden opgeslagen, maar dat het hem vooral ook om de verzameling van gegevens gaat. 'Als de data ook maar een milliseconde digitaal beschikbaar zijn, dan is dat hetzelfde als een eeuwigheid. Dat levert altijd risico's op, ook al zijn het kleine risico's', vertelt hij.
Volgens Jonker is er nu eigenlijk weer sprake van dezelfde situatie als ten tijde van de rechterlijke uitspraak in juli 2017. Daarom spant hij een nieuwe rechtszaak aan. De gemeente geeft verder aan dat ze nu volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) niets verkeerd doet en afwacht wat er uit de nieuwe rechtszaak komt voordat ze verdere uitspraken doet.
De AP wil niet op de kwestie reageren.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!