Boeren gaan vlinders tellen

DOETINCHEM - Boeren tellen de komende maanden vlinders op hun erf. Sinds een aantal jaar nemen boeren steeds meer maatregelen voor biodiversiteit op het erf, maar de vraag is of die effect hebben. Door nu vlinders te tellen op het erf kunnen er conclusies getrokken worden.

De biodiversiteit neemt af. Mede daarom hebben boeren onder meer kruidenrijke graslanden ingezaaid, die insecten lokken. Anderen hebben zonnebloemen langs hun akkers gezaaid.

Duidelijker beeld

Volgens LTO Noord, De Vlinderstichting en BoerenNatuur zijn de cijfers over de afname van het aantal insecten en planten vooral gebaseerd op waarnemingen uit natuurgebieden.  Ze hebben nu een programma bedacht waardoor het bodemleven en insecten in het agrarische gebied in de gaten kan worden gehouden.

De vlindertelling is de eerste actie. Dagvlinders worden gemeten via een telroute van maximaal een kilometer lang, die ongeveer een kwartier duurt. Daarnaast worden nachtvlinders geteld door een aantal keer een led-emmer te plaatsen. De gevangen vlinders worden gefotografeerd. 

Het gaat om een meerjarig onderzoek naar de insectenstanden in landbouwgebieden. Hierdoor krijgen boeren ook een duidelijker beeld van wat de effecten van de maatregelen zijn die ze genomen hebben op het gebied van biodiversiteit.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Doetinchem Doetinchem Natuur Nieuws
Deel dit artikel: