Zin in Zondag | De dominee komt voorbij | Jan-Derk de Bruin

Zon zee strand gezelligheid

Luister hier naar het fragment

 

Zon zee strand gezelligheid

Zo zou het moeten zijn. Zolang je in Nederland blijft weet je dat eigenlijk maar nooit.

Voor hetzelfde geld vallen de mussen van het dak en had je niet hoeven af te reizen naar een warm oord. Ondertussen kan het ook met bakken uit de hemel komen.

Veranderingen in weer is voor een Nederlander geen vreemde zaak.

Soms kun je in februari al in de achtertuin zitten en moet je in mei nog rondlopen met sjaal en handschoenen.

Voor echt genieten van de vakantie helpt misschien de locatie wel om in de juiste  stemming te komen, maar omdat je het weer niet in de hand hebt ben je ook afhankelijk van wat je er zelf van maakt -  of je nu in Nederland blijft, bent of onderweg bent of gaat naar warme streken.

Ik ben de laatste jaren – voor de veranderingen – in de zomers de provincies in NLD afgegaan en moest de conclusie trekken dat Nederland ook voor mij nog ongekende mooie gebieden kent.  Dit woog voor mij echt niet op tegen zon – zee – strand elders.

Of je nu nog onderweg moet, bent, of bent geweest.  Vakantie is goed.

Als je het mij vraagt gaat het er in de vakantie uiteindelijk  om dat je even los komt van de waan van de dag, even enkele weken niets moeten en veel mogen… even rust bij de stukken…aandacht aan datgene wat misschien door het jaar geen aandacht krijgt …… en dan ondertussen de balans opmaken… waar kom ik vandaan, waar sta ik nu, waar wil ik naar toe…. Ben ik goed op weg……

En dan realiseren dat met het feit dat jij vakantie hebt er ook mensen zijn die dat niet hebben of kunnen om wat voor reden dan ook. Ziekte, zorg

Eenzaamheid neemt toe las ik laatst in de krant. Ik schrok van het percentage. Het betekende dat naar alle waarschijnlijk er mensen bij mij in de straat wonen – waar ik zomaar aan voorbij loop – die ten diepste wegkwijnen door eenzaamheid.

In een wereld waar we met elkaar verbonden met al het vernuft wat voorhanden is… drijft dat ons ook langzamer uit elkaar. Via social media in contact met vrienden over de hele wereld,  en dan die eenzame buurvrouw aan de overkant bij mij in de straat over het hoofd zien. Het schaamrood staat mij op de kaken.

Ik zeg niet dat u niet vakantie moet of mag. Oprecht wens ik u toe - Geniet ervan…dat doe ik ook…. vergeet echter niet diegene die achter blijft.

Wellicht dat u door een kort bezoek of een bloemetje meer zon in huis brengt dan het weer kan doen.

Zo zou het moeten zijn.

 

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!