Nieuws

Zorgen om krimpende spaarpot Berg en Dal

De spaarpot van de gemeente Berg en Dal krimpt in anderhalf jaar tijd met ruim 5,5 miljoen euro. Waar er in mei vorig jaar nog bijna 13 miljoen in kas zat, komt de zogenoemde algemene reserve eind 2019 uit op net iets meer dan 7 miljoen euro. © ANP
BERG EN DAL - De spaarpot van de gemeente Berg en Dal krimpt in anderhalf jaar tijd met ruim 5,5 miljoen euro. Waar er in mei vorig jaar nog bijna 13 miljoen in kas zat, komt de zogenoemde algemene reserve eind 2019 uit op net iets meer dan 7 miljoen euro.
door Sven Strijbosch
Het is de reden voor oppositiepartij Sociaal Groesbeek om kritische vragen te stellen. 'We maken ons zorgen over de financiële positie van onze gemeente. Dit jaar zijn er al ontzettend veel grepen uit de algemene reserve gedaan', schrijft de partij. 
Het gaat om tal van uitgaven, maar een aantal springt er tussenuit. Bijna anderhalf miljoen euro werd gebruikt om de tekorten binnen het sociaal domein op te vangen. Eerder deed de gemeente haar beklag al bij het Rijk. Door het hele land zijn er tekorten, maar Berg en Dal zou onevenredig hard benadeeld worden aangezien er veel instellingen in de gemeente staan. 
Niet alleen de zorg liet de spaarpot slinken. In totaal ging er sinds mei vorig jaar 750.000 euro uit de spaarpot naar energiebesparende maatregelen aan woningen. Het gaat dan om extra budget voor subsidies. Ook een bijdrage voor Museumpark Orientalis betekende een flinke greep uit de spaarpot: 600.000 euro. 
De VVD en Sociaal Groesbeek waren kritisch over de helpende hand aan het park. Mechteld ten Doesschate (VVD) sprak van 'geld gooien in een bodemloze put'. Museumpark Orientalis kampt al jaren met forse geldproblemen en de bezoekersaantallen zijn onder de gewenste maat. 
Het college van burgemeester en wethouders in Berg en Dal meent dat alle uitgaven uit de spaarpot terecht zijn geweest. Er zou dus geen reden zijn tot zorgen. 'Als er geen andere dekking mogelijk is, dan is de algemene reserve de enige mogelijkheid', stellen ze. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!