Nieuws

Katten zonder vacht en met korte pootjes, unieke waarschuwing voor 'martelfokker'

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft voor het eerst een waarschuwing uitgedeeld aan een kattenfokkerij in Gendt. Daar werden katten gefokt van het type Bambino Sphynx, een 'designerkat' zonder vacht en met korte pootjes. Elke overtreding levert een boete van 1500 euro op. © Pexels
GENDT - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft voor het eerst een waarschuwing uitgedeeld aan een kattenfokkerij in Gendt. Daar werden katten gefokt van het type Bambino Sphynx, een 'designerkat' zonder vacht en met korte pootjes. Elke overtreding levert een boete van 1500 euro op.
De NVWA kwam in actie na een verzoek daartoe van dierenrechtenorganisatie Dier & Recht, bevestigt een woordvoerster na berichtgeving in Trouw. Om te kunnen optreden liet de dienst criteria opstellen door de Universiteit Utrecht.
Volgens deze deskundigen lopen katten zoals de Bambino Sphynx risico op huidkanker, luchtweginfecties en pijn door hernia's en gewrichtsslijtage. Ze spreken van 'mutantenfokkerij, waarbij bewust geselecteerd wordt op schadelijke erfelijke kenmerken'. Ook valt de term martelfokker.

'Dit is zeker niet de laatste keer'

Volgens de NVWA is dit de eerste keer dat is opgetreden, maar zeker niet de laatste keer. 'Er liggen meer verzoeken om handhaving, niet alleen voor deze katten maar ook voor andere. We nemen elke melding serieus.'
De eigenares van de Gendtse cattery laat op Facebook weten dat ze haar naaktkatten intussen heeft gesteriliseerd. Op papier is het fokken van huisdieren met lichamelijke gebreken sinds 2014 verboden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!