Waarschuwing: zwemmersjeuk in Brummen en Zutphen

BRUMMEN - De provincie Gelderland waarschuwt zwemmers in recreatieplas het Gat van Cortenoever in Brummen en het Bronsbergermeer in Zutphen dat ze mogelijk last kunnen krijgen van zwemmersjeuk. Er zijn al meerdere klachten over zwemmersjeuk binnengekomen.

Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door een parasiet van watervogels. Deze parasiet komt via de uitwerpselen van watervogels in het water terecht. Als de larfjes met een zwemmer in aanraking komen, proberen ze de huid van de zwemmer binnen te dringen. De larfjes worden door het lichaam onschadelijk gemaakt. Bij veel mensen ontstaat hierdoor een soort allergische reactie.

Zwemmers kunnen zelf de kans op huidirritatie met de parasiet verminderen door niet te zwemmen in de buurt van veel waterplanten of riet omdat daar veel larfjes kunnen zitten. Ook is het aan te raden na het zwemmen direct goed af te drogen en droge kleding aan te trekken. 

Hinderlijk, maar onschuldig

Omdat de parasiet van nature voorkomt in oppervlaktewater blijft de kans altijd bestaan om zwemmersjeuk op te lopen. De aandoening is hinderlijk, maar verder onschuldig. 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: