Glazen bakstenen in stadsmuur Harderwijk

HARDERWIJK - De stadsmuur in Harderwijk staat er niet meer zoals hij ooit gebouwd werd. Maar met glazen bakstenen worden nu delen opnieuw gebouwd, op plekken waar vroeger de muur stond. De zogeheten 'crystal walk' heeft steun gekregen van de gemeenteraad.

door Kelly Tanghe

Crystal Walk

Door de gemeenteraad is 150.000 euro beschikbaar gesteld voor de eerste fase van die zogenoemde crystal walk. 'Fantastisch' vindt Pim Terhorst van RuimteVerhaal, het bureau dat het idee uitwerkte. 'We willen met de glazen bakstenen enerzijds dichtbij het origineel van de muur blijven en anderzijds een moderne laag toevoegen.' 

Tekst loopt door onder de video: 

Op de plekken waar de muur niet meer staat, wordt hij straks met glazen bakstenen weer opgebouwd. 'We willen iets eigentijds neerzetten. De bakstenen vertellen het verhaal van de muur. Je kan de muur wel weer met gewone stenen opbouwen, maar dan vergeet je dat hij er lange tijd niet zo heeft gestaan. Met de glazen stenen kun je laten zien hoe het er compleet uit hoort te zien en welke delen er lang tijd ontbraken.' 

De gemeente heeft geld beschikbaar gesteld voor een pilot, een testfase. De locatie van de pilot wordt het stuk stadsmuur bij de Havendam. De gemeente zegt dat de gehele loop van de voormalige stadsmuur opnieuw zichtbaar moet worden. 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!