Nieuws

Apeldoorn: 90 projecten onzeker door stikstofuitspraak

Het gemeentehuis van Apeldoorn.
De uitspraak van de Raad van State over de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) raakt 90 projecten in Apeldoorn. Van woningbouw en nieuw vastgoed van de gemeente tot agrarische activiteiten: de planning van allerlei projecten is onzeker geworden. © Omroep Gelderland
APELDOORN - De uitspraak van de Raad van State over de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) raakt 90 projecten in Apeldoorn. Van woningbouw en nieuw vastgoed van de gemeente tot agrarische activiteiten: de planning van allerlei projecten is onzeker geworden.
door Rik Kapitein
De Raad van State besliste eind mei dat de Nederlandse overheid niet genoeg doet om de hoeveelheid stikstof tegen te gaan. Honderden projecten kwamen daardoor stil te liggen. De omvang van de uitspraak wordt nu steeds duidelijker: in het hele land worden bouwprojecten geannuleerd of op de lange baan geschoven.

Hoeveelheid stikstof verminderen

Donderdagavond werd de gemeenteraad van Apeldoorn bijgepraat over de lokale gevolgen van deze uitspraak. 90 projecten mogen alleen worden doorgezet als de hoeveelheid stikstof ten opzichte van de oude situatie wordt verminderd. Andere projecten worden vertraagd.
Om welke projecten het gaat, werd donderdagavond niet besproken. De gemeente is in gesprek met projectontwikkelaars en wil in de tussentijd niet ingaan op individuele projecten. Wel wordt benadrukt dat boeren hun huidige werkzaamheden kunnen voorzetten en alleen bij nieuwe activiteiten moeten afwachten wat de PAS-uitspraak voor hen betekent.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!