Geschokte buren: 'Hij zou toch niet dood in huis liggen, zeiden we nog'

ARNHEM - De politie in Arnhem trof woensdagochtend in een woning aan de Van Galenstraat in de Arnhemse wijk Presikhaaf III het lichaam aan van een man. Vermoedelijk was hij al maanden dood. Buurtbewoners zijn de avond na de vondst nog altijd een beetje in shock. Ze dachten dat de man voor langere tijd in Spanje zat, maar niets bleek minder waar.

De deur van het portiek staat deze woensdagavond wagenwijd open. Er komt een geur van zeepsop uit de flat, een bescheiden gebouw van vier etages hoog. Vanmiddag is er duidelijk nog gedweild. Op de trap staan twee buurvrouwen na te praten over wat er is gebeurd, als een verslaggever van Omroep Gelderland langskomt.

Indringende lucht 

'Het was inderdaad even een shock voor ons allemaal als buren', vertelt Francis. Zij woont op vier hoog, pal boven de woning waar de politie de bizarre vondst deed. Ook buurvrouw Anja (met peuter op de arm) van één hoog kan het verhaal eigenlijk nog niet geloven. 

'Ik dacht vanmorgen: wat hoor ik toch een hoop kabaal. Dus ik ben gaan kijken en toen stond er een politieagente in het trappenhuis. Ook was er een slotenmaker behoorlijk druk met de deur open te breken', vertelt ze. 'Uiteindelijk ging die deur open en... nou ja. Je kunt je voorstellen wat voor lucht eruit kwam. Dat was niet fijn. De slotenmaker zei ook tegen mij: doe je deur maar dicht, want als je die lucht binnenkrijgt, dat is echt niet grappig.'

De overleden onderbuurman was een Spanjaard. 'Ik denk al in de tachtig. En volgens mij had hij geen familie, geen vrienden. Alleen een klein beetje contact met de buurman direct naast hem. Een beetje een einzelgänger.' De man was vaker voor langere tijd in Spanje, daarom hadden de buren aanvankelijk ook helemaal geen argwaan. 'We zagen hem sowieso niet heel vaak. Af en toe als hij boodschappen ging doen', vult buurvrouw Anja aan. 

Twijfels

Toch kreeg Anja twee maanden geleden twijfels en deed ze navraag bij de buurman die direct naast de man woonde. 'Oh nee, die zal wel in Spanje zitten', had die buurman gezegd. Maar Anja vertrouwde het nog steeds niet en nam gisteren alsnog contact op met de Stichting Volkshuisvesting Arnhem, de verhuurder van het pand. En zo stond de politie dus vandaag alsnog voor de deur. 

Maar hoe is het toch mogelijk dat iemand maanden dood in huis ligt, terwijl de buren niks merken en geen stank ruiken of iets dergelijks? 'We hadden het er nog over', zegt Francis. 'Hij zou toch niet dood in huis liggen, zeiden we nog. En toen zeiden we: nee joh, anders hadden we dat al lang geroken.'

'Het is wel een beetje luguber dat je je bedenkt dat je hier al een half jaar woont met een dood iemand onder je. Dat is wel heel raar', zegt Francis. Anja schudt haar hoofd 'Ja, heel sneu allemaal.'

Zie ook: Dode lag volgens buurt maandenlang in woning in Arnhem

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Politie Nieuws
Deel dit artikel: