Nieuws

Onderzoek toont aan: de Vierdaagse valt vrouwen zwaarder dan mannen

Drie wandelaars tijdens een eerdere Vierdaagse.
Drie wandelaars tijdens een eerdere Vierdaagse. © ANP
NIJMEGEN - Het is al jaren een discussie in Vierdaagseland: moeten vrouwen verplicht worden ook de afstand van 50 kilometer af te leggen, net zoals bij mannen tussen 18 en 50 jaar het geval is? Nee, zegt onderzoeker Maria Hopman.
De hoogleraar inspanningsfysiologie is verbonden aan de Radboud Universiteit. Uit een langlopend gezondheidsonderzoek dat ze tijdens de jaarlijkse Vierdaagse houdt, trekt ze de conclusie dat het uitlopen van de Vierdaagse zwaarder is voor vrouwen dan voor mannen.

Langzamer lopen, meer uitvallers

Hopman en haar collega's analyseerden onderzoeksgegevens van ruim vijfhonderd wandelaars in de afgelopen vijf jaar. Daaruit bleek dat vrouwen iedere dag langer over de af te leggen afstand doen dan mannen: ze lopen zo'n 10 procent langzamer.
Ze vallen bovendien vaker uit dan mannen, komt naar voren uit het onderzoek: 10 procent van de vrouwelijke wandelaars haalt de finish niet, tegenover 5 procent van de mannen. De oorzaak ligt mede in het verschil in lichaamsbouw.
Vrouwen tussen 18 en 50 jaar mogen nu nog kiezen of ze 40 of 50 kilometer lopen. De langste afstand verplicht stellen is geen goed idee, zegt hoogleraar Hopman. 'Vrouwen vinden de Vierdaagse nu al zwaarder dan mannen, terwijl ze 40 kilometer per dag lopen.'
Zie ook: