Proef: Arnhem elektrocuteert Japanse woekerplant

ARNHEM - De gemeente Arnhem begint met een proef om de Japanse duizendknoop te bestrijden en gaat de uitheemse woekerplant onder stroom zetten. Door middel van elektrocutie hoopt de gemeente de snelgroeiende plant uit te roeien.

De Japanse duizendknoop kan enorme schade toebrengen aan funderingen, muren, straten en dijken. De wortels van de plant weten door elke kier en scheur door te dringen.

De plant groeit op meer dan 170 plekken in Arnhem. Omdat de woekerplant geen natuurlijke vijanden heeft kan de plant zich snel uitbreiden. De wortels groeien tot wel 3 meter diep en enkele meters in de breedte. Ze zijn flexibel en scherp en groeien zelfs door asfalt heen. 

Tekst gaat verder onder de reportage.

De Japanse duizendknoop is lastig te bestrijden omdat uit één stukje wortel of stengel weer een hele nieuwe plant kan groeien. Om de plant weg te halen, is het vaak nodig om hele straten en tuinen af te graven. Omdat dit niet op elke plek kan, gaan ze de plant nu stroomstoten toebrengen.

Electrocutie

De proef van de gemeente Arnhem vindt plaats op de Huissensedijk in Arnhem Zuid. In een busje staat een generator voor de electriciteit. Met apparaat met aan het eind een haak worden de planten één voor één aangeraakt. 'Je hoort heel af en toe een knal en dan knappen als het ware de cellen van de plant dood', zegt groenvoorziener Bjorn Grotenhuis. 'Hij zal niet in één keer dood gaan, want de wortels van de Japanse Duizendknoop zijn heel erg lang'. 

De mensen die aan de Huissensedijk wonen merken dat de plant erg snel woekert. 'Twee keer zijn hier schapen geweest, binnen een paar uur hadden ze de dijk helemaal kaal gegeten, maar een week later was het weer helemaal vol gegroeid', vertelt Modeste Varol. Ze hoopt dat de gemeente doorgaat met bestrijding, want ze wil niet dat de Japanse Duizendknoop in haar tuin gaat woekeren. 

Duizendknoop bij restafval

De gemeente roept mensen op te melden als ze de plant zien. Mochten ze de plant zelf weghalen dan adviseert de gemeente de wortels en plantafval van de duizendknoop altijd bij het restafval te gooien. Zo wordt verdere verspreiding voorkomen.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Natuur Nieuws
Deel dit artikel: