Nieuws

Wachten op 1800 euro, deze Wageningse studenten zijn het zat

Studenten in de woonkamer van Duivendaal.
Minimaal 100 Wageningse studenten wachten al langer dan een half jaar op geld. Het gaat om 400 tot bijna 2000 euro per persoon. Dat stelt studentenorganisatie Student Alliance Wageningen. De belangenbehartiger trekt aan de bel. © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - Minimaal 100 Wageningse studenten wachten al langer dan een half jaar op geld. Het gaat om 400 tot bijna 2000 euro per persoon. Dat stelt studentenorganisatie Student Alliance Wageningen. De belangenbehartiger trekt aan de bel.
door Joukje Valkenburg - Beiboer en Michiel Fukking
Het probleem speelt bij wooncomplex Duivendaal in Wageningen. Eind vorig jaar kreeg dat pand een nieuwe eigenaar. De vorige eigenaren, Socius Wonen en Van der Leij Vastgoed, beloofden toen bewoners hun borg en te veel betaalde gelden terug te storten. Maar dat is nu, zeven maanden later, nog steeds niet gebeurd. De totale borgsom komt bijna neer op een ton, volgens Student Alliance Wageningen. 
Ondertussen hebben de studenten nieuwe kosten. Want de nieuwe eigenaar, huisvester Xior, vraagt opnieuw borg voor de kamerhuur. 'Momenteel zijn wij in principe coulant als een huurder geen twee borgen kan betalen, begrijpelijk uiteraard voor studenten', laat Robin Cremers namens Xior weten. 

1800 euro

Sanne* (fictieve naam) stelt dat ze nog zo'n 1800 euro van de oude eigenaren terug moet krijgen: 400 euro borg, een paar honderd euro aan te veel betaalde servicekosten voor gas, water, elektra en onderhoud en het grootste gedeelte van het geld: te veel betaalde huur.
Dat zit zo: Sanne kreeg toen ze op Duivendaal kwam wonen een huurcontract, maar daarna werd het complex een tijdje een anti-kraakgebouw. In die tijd kreeg Sanne een nieuw contract. Ze hoefde geen kamerhuur te betalen. Het enige wat ze moest overmaken, waren de kosten voor gas, water, elektra en onderhoud. Maar ze vergat haar automatische storting aan te passen en heeft dus nog maanden lang te veel betaald.
De verhuurder beloofde haar dat ze het allemaal terug zou krijgen, zegt Sanne. Maar inmiddels twijfelt ze of dat nog wel gebeurt. 
Bekijk hier de reportage: (tekst gaat verder na de video)
Wachten op 1800 euro, deze Wageningse studenten zijn het zat

450 euro

Ook student Ivo de Graaf wacht al ruim een half jaar op zijn geld. Bij hem gaat het om 450 euro. 'Voor mij is dat veel, meer dan een maandsalaris', zegt De Graaf. 'Ik ben wel een beetje boos, ik zou bijna zeggen dat ik het kantoor van Socius binnen ga stormen en met mijn vuist op tafel sla. Maar dat is ook geen oplossing', gaat hij verder. Hij hoopt op een snelle oplossing.
Dit zijn we met advocaten aan het rechtzetten
Bert Beekman van jongerenhuisvester Socius
Zowel Van der Leij Vastgoed als Socius Wonen hebben volgens Nick Ligthart, voorzitter van Student Alliance Wageningen, toegegeven dat het geld teruggestort moet worden. 'Door een geschil tussen beide partijen is dit alleen nog steeds niet gebeurd', zegt Ligthart. 'Teleurstellend', noemt hij het.
Wat er precies speelt, is niet duidelijk. De vastgoedpartijen wilden tegenover Omroep Gelderland niet inhoudelijk reageren. 'Dit zijn we met advocaten aan het rechtzetten', zegt Socius-directeur Bert Beekman. 'Het lijkt me niet verstandig om hierop te reageren.'
Hielke-Jan van der Leij, eigenaar van Van der Leij Vastgoed: 'Wij zouden het in ieder geval wel graag terug willen betalen'. Verder zegt hij dat de bedragen volgens hem 'niet helemaal kloppen'. 
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!