Is de Zwarte Crossganger een beetje hygiënisch? Universiteit Utrecht onderzoekt het

LIEVELDE - Wetenschappers van de Universiteit Utrecht gaan onderzoeken hoe schoon (of hoe vies) de handen van festivalgangers op de Zwarte Cross zijn. Onderzoekers willen checken of er een vergrote kans op infectieziekten is op het festival.

Volgens de Universiteit Utrecht klagen festivalgangers nog wel eens over een slechtere gezondheid. Oorzaken zijn waarschijnlijk vermoeidheid, alcoholconsumptie en een slechte hygiëne. Wetenschappers van de universiteit gaan uitzoeken in hoeverre die hygiëne ook daadwerkelijk daalt én of de kans op ziekte toeneemt.

Vieze handen?

Met vijftien studenten en vier medewerkers gaat een team onder leiding van wetenschapper Len Lipman aan de slag op het Achterhoekse festival. Een aantal leden van het team zijn fervente Zwarte Crossgangers. 'Zo kwamen we op het idee om daar het onderzoek uit te voeren', vertelt hij. Daarnaast is het volgens hem de perfecte kans om een groot publiek te analyseren.

Bezoekers die zich aanmelden, trekken plastic handschoenen met een steriele vloeistof aan, laten dit even inwerken en leveren de handschoenen daarna in. Wetenschappers controleren vervolgens wat voor een bacteriën er te vinden zijn op de handen van de feestvierders.

Het doel is om in ieder geval 25 mensen per uur te onderzoeken.

Hygiënische toiletten

De resultaten zijn meteen de volgende dag beschikbaar. ‘We verwachten de eerste uitslagen al op zaterdag. Die resultaten kunnen we mogelijk vertalen naar adviezen’, legt Lipman uit. Dat zijn bijvoorbeeld adviezen om hygiëne bij toilet- en eetvoorzieningen te verbeteren of tips voor hoe je je handen effectief kan wassen.

En wil je meedoen met het onderzoek? ‘Wij zijn erg makkelijk te herkennen met onze knalgele shirtjes’, aldus de wetenschapper.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: