Verbouwing legt oude muurschildering bloot: 'Whooow onze familie is een beetje terug'

ZALTBOMMEL - Mooier kan deze zomer niet worden voor Ad van den Heuvel. In zijn woonplaats Zaltbommel is een muurschildering ontdekt met zijn familienaam erop. De tekst staat op een oud pand waar zijn overgrootvader ooit een bedrijf had. Ad heeft nooit geweten van de beschildering. Daarom is hij nu extra blij en trots.

Meer dan 80 jaar geleden was Ad's overgrootvader schilder. Deze Reinier Christiaan van den Heuvel hoort bij een familie die meerdere generaties huisschilders heeft voortgebracht. In 1938 opende de overgrootvader van Ad op de hoek van de Spiesmakerstraat en de Oliestraat zijn bedrijf.

Niemand wist het meer

De 52-jarige Ad weet dat want als peuter kwam hij er weleens op bezoek. 'Boven kon je lekker biljarten en beneden was dan de winkel', herinnert hij zich.

Tekst gaat verder onder de reportage.

Het pand heeft al jaren een andere eigenaar en die verbouwt het momenteel. Bij werkzaamheden aan de gevel kwam de beschildering boven de ingang tevoorschijn. Tot vreugde van Ad. 'Dan denk je whooow onze familie is eigenlijk een beetje terug. Onze overgrootvader heeft er gewoond, onze tantes hebben er gewoond en onze naam staat op de gevel en eigenlijk wist niemand dat meer, zo oud is het.'

Erfstukken worden gekoesterd

Ad is zelf overigens geen huisschilder. Maar hij wil bewust het familieverleden levend houden. Zo koestert hij een stuk gereedschap dat hij geërfd heeft; een geelkoperen verfafbrander die gebruikt is door zijn overgrootvader. Het werktuig heeft een plekje gekregen in de woonkamer van Ad en zijn gezin. En eigenlijk past het perfect bij de muurschildering.

Tekst gaat verder onder de foto.

Ad van den Heuvel koestert gereedschap van zijn overgrootvader. Foto: Omroep Gelderland

'Het is zo'n honderd jaar oud. Je doet er petroleum in en steekt dan de brander aan. Dan kon je er verf mee afbranden, waarna er een nieuwe verflaag geschilderd kon worden. In de familie bewaren wij allemaal dingen die mijn overgrootvader heeft gebruikt, zoals speciale stempels en een oude houten kassa.'

Muurschildering blijft

De nieuwe eigenaar van het hoekpand gaat er appartementen in bouwen, maar hij heeft beloofd de muurschildering te behouden, zegt Ad. 'Hij wil ook zoveel mogelijk foto's zien, want hij wil de muurschildering weer zo origineel mogelijk maken en dat vind ik eigenlijk wel de grootste winst van het hele verhaal, dat zo de naam van mijn familie behouden blijft.'

Ad is dan ook razend benieuwd hoe de schildering eruit ziet na de verbouwing. Het werk zal naar verwachting een jaar gaan duren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Zaltbommel Zaltbommel Nieuws
Deel dit artikel: