Moeder van omgebrachte Romy (14) wil hogere straffen voor minderjarigen

HOEVELAKEN - De moeder van de in juni 2017 omgebrachte Romy (14) uit Hoevelaken is een petitie gestart voor hogere straffen in het jeugdstrafrecht. Ouders van andere omgebrachte kinderen steunen de oproep. Zij noemen de huidige straffen voor minderjarige daders 'een lachertje'. De petitie kan rekenen op veel handtekeningen.

De 14-jarige Romy werd door een leeftijdgenoot gedood. De rechter gaf hem één jaar jeugddetentie en jeugd-tbs. Dat is de maximale straf die een jongere onder de 16 jaar kan krijgen. En dat vindt Marion Nieuwburg, de moeder van Romy, een te lage straf. 'Wij als ouders hebben er onze missie van gemaakt de duur van de jeugddetentie omhoog te krijgen', schrijft Marion in de petitie.

'Ouders hebben levenslang'

'Een straf van één of twee jaar is een lachertje', aldus Nieuwburg, die op Facebook mensen oproept de petitie te ondertekenen. 'Dit doet geen recht aan het leed wat ons is aangedaan. Ouders hebben levenslang!' Nieuwburg wil de handtekeningen uiteindelijk aanbieden aan minister Sander Dekker (Rechtsbescherming). De petitie trok zondag in korte tijd veel ondertekenaars; al meer dan 21.000 mensen laten weten de petitie te steunen.

Straf van twee tot vijf jaar

De ouders willen een gevangenisstraf van minimaal twee tot maximaal vijf jaar voor minderjarigen die veertien zijn of ouder. Ook pleiten ze ervoor dat het strafrecht voor volwassenen sneller toegepast kan worden.

Steun voor oproep

Ook de ouders van Savannah (14) uit Bunschoten en die van Nick (16) uit Assendelft steunen de oproep, zegt Nieuwburg. Ook Savannah en Nick werden in 2017 omgebracht door minderjarige daders. De destijds 15-jarige jongen die Nick doodde, kreeg dezelfde straf als de jongen die Romy van het leven beroofde: één jaar jeugddetentie en jeugd-tbs

De 17-jarige jongen die terechtstond voor de dood van Savannah kreeg twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs. Dat was de maximale straf voor iemand van die leeftijd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Nijkerk Hoevelaken Nieuws
Deel dit artikel: