Vrijspraak in hoger beroep asbestzaak Dodewaard

DODEWAARD - De mannen uit Heteren en Wijk bij Duurstede die mensen zouden hebben toegelaten in de oude steenfabriek in Dodewaard terwijl daar asbest aanwezig was, zijn in hoger beroep vrijgesproken.

In steenfabriek De Waalwaard, die inmiddels is gesloopt, werden in het verleden meerdere evenementen georganiseerd. Zo was er op 2 november 2011 de Versbeurs van groothandel Versunie waar ruim 400 mensen op afkwamen.

Ook waren er meerdere activiteiten in de fabriek, zoals een informatie-avond en een rondleiding voor Statenleden.

Taakstraffen

Het Openbaar Ministerie stelde dat de bijeenkomsten werden gehouden, terwijl bij de twee beheerders bekend was dat er asbestgevaar was. ‘De gezondheidsrisico’s waaraan deze mensen zijn blootgesteld bezorgen hen mogelijk levenslang angst dat zij een dodelijke asbestgerelateerde ziekten kunnen ontwikkelen’, sprak de officier van justitie tijdens de rechtszaak in 2016.

Het OM eiste toen voor beiden 18 maanden celstraf, maar de rechter legde hen allebei een taakstraf op: de man uit Heteren 240 uur en de man uit Wijk bij Duurstede 180 uur.

Geen overtuigend bewijs

Het gerechtshof spreekt de verdachten vrij, omdat er geen overtuigend bewijs is dat ze de strafbare feiten hebben gepleegd.

De GGD Gelderland liet eerder weten dat de kans op asbestkanker na een eenmalig bezoek aan de steenfabriek verwaarloosbaar is.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Neder-Betuwe Dodewaard Rechtbank Nieuws
Deel dit artikel: