Nieuws

Recreatieondernemers: verhoog de toeristenbelasting in Putten niet zo

De Puttense Recreatie Ondernemers Vereniging (PROV) vindt het voorstel van de gemeente om de toeristenbelasting van 1,11 naar 1,50 euro per nacht te verhogen, een slecht plan. Herman Kool, bestuurslid van PROV, zegt dat dit vooral de kampeerders raakt. © Pixabay
PUTTEN - De Puttense Recreatie Ondernemers Vereniging (PROV) vindt het voorstel van de gemeente om de toeristenbelasting van 1,11 naar 1,50 euro per nacht te verhogen, een slecht plan. Herman Kool, bestuurslid van PROV, zegt dat dit vooral de kampeerders raakt.
door Ellen Kamphorst
'Als je voor 20 euro kampeert met twee personen, dan komt daar straks 3 euro per nacht toeristenbelasting bij. Dat scheelt een slok op een borrel.' Kool vindt dan ook dat - zoals afgesproken - de toeristenbelasting net zo snel als de ozb (onroerendezaakbelasting) mag stijgen.
Het voorstel is nu dat die belasting met 10 procent stijgt. 'Dat is een heel ander bedrag dan de 35% op de toeristenbelasting', aldus Kool. De PROV schrijft dan ook dat de gezinnen die komen kamperen dat geld niet uitgeven aan Puttense ijsjes en terrassen. Wethouder Nico Gerritsen legt uit dat er wel een verband is tussen de ozb en de forensenbelasting, oftewel het bezit van vakantiehuisjes, maar niet tussen de ozb en de toeristenbelasting. 

'Nijkerkse model'

De PROV stelt voor om, als opbrengsten uit de toeristenbelasting verhoogd moeten worden, hotelgasten en arbeidsmigranten meer te laten betalen dan de kampeerders.
'Als je 120 euro per nacht voor een hotel betaalt, dan is 1,50 natuurlijk niet zo'n probleem.' Die tariefsdifferentiatie, oftewel het 'Nijkerkse model', is volgens de PROV een alternatief voor de algemene verhoging. 'In Nijkerk betalen kampeerders 93 cent en hotelgasten 1,64.' Wethouder Koekoek geeft aan met de PROV in gesprek te gaan over hun voorstellen om de toeristenbelasting anders in te richten. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!