'Vogels vallen jeukrups aan'

WAGENINGEN - Vogels vallen de eikenprocessierups aan. Onderzoek in een proefgebied in Drenthe heeft aangetoond dat er veel minder rupsennesten voorkomen in een gebied waar veel vogels rondvliegen. Ook waren de wel aangetroffen nesten daar veel kleiner volgens het Kenniscentrum Eikenprocessierups en de Wageningse universiteit (WUR).

Onderzoekers van de WUR hingen in het Drentse dorp Wapserveen vogelnestkasten in 64 bomen. Nu blijkt dat de jeukrups in die bomen 127 nesten heeft gemaakt. Maar in een vergelijkbaar gebied in dezelfde omgeving zaten 356 nesten, bijna driemaal zoveel, aldus de Wageningse onderzoekers.

De nesten in de bomen met de nestkasten waren ook niet zo groot, terwijl nesten in het andere gebied wel tot een meter lang waren.

Koolmezen, spechten, spreeuwen en koekoeken eten de rupsen in de nesten en voeren ze aan hun jongen. 'Ophangen van nestkasten is een goede deeloplossing voor het rupsenprobleem', aldus bioloog Arnold van Vliet.

Van Vliet maakt wel een voorbehoud. 'Maar dat moet wel in het najaar gebeuren, zodat vogels niet elders gaan nestelen. Gemeenten kunnen rupseneters ook lokken met goede beplanting. Er loopt al een onderzoek naar de meest geschikte vegetatie.'

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: