Nieuws

VVD wil met buddy-programma armlastige gemeenten helpen

Wageningen geeft meer coronasteungeld aan gedupeerde ondernemers.
Wageningen geeft meer coronasteungeld aan gedupeerde ondernemers. © Pixabay
ARNHEM - De VVD in Gelderland wil gemeenten die het financieel zwaar hebben helpen met een zogenoemd buddy-programma. Gemeenten kunnen dan aankloppen bij de provincie om samen te kijken hoe de tekorten kunnen worden opgelost.
door Gerwin Peelen
Veel Gelderse gemeenten kampen met financiële tekorten - bijvoorbeeld door de jeugdzorg - en een aantal gemeenten staat het water aan de lippen. Bijvoorbeeld in Zutphen waar de tekorten in de miljoenen lopen.

'De geldkraan gaat niet open'

Als het aan de VVD ligt gaan de gemeenten met de provincie in gesprek om oplossingen te vinden, maar het programma is niet bedoeld om de tekorten vanuit het provinciehuis te dichten.
'Nee, dat is het zeker niet. Bijvoorbeeld op jeugdzorg is en blijft dat primair een probleem van de gemeenten', stelt VVD-Statenlid Arthur Boone. 'Wat we wel kunnen doen, is kijken hoe we kunnen voorkomen dat het echt uit de hand loopt en een gemeente in de Artikel 12-procedure terechtkomt.'
Met Artikel 12 wordt een gemeente onder curatele gesteld. Daarvoor zit nog het verscherpt toezicht, dan komt de provincie als toezichthouder aan tafel zitten. Maar zitten de gemeenten wel te springen om de toezichthouder binnen te halen om vervolgens de financiële problemen te bespreken?
'Voor sommige gemeenten kan dat een probleem zijn. We willen graag een partner zijn en een helpende hand bieden. Wij zijn niet blind voor de problemen die gemeenten financieel hebben', aldus Boone.