Nieuws

Krijgt Elspeet alsnog haar Dorpshuis?

© Albert - RTV Nunspeet
ELSPEET - Dat het Kulturhus nooit is geworden zoals het bedoeld was is al lange tijd duidelijk. Zowel maatschappelijk als financieel kon het niet meer aan haar doel beantwoorden. Met nog vier participanten, de Bieb, Icare, de Fanfare en de Rabobank, waarbij Icare in 2021 stopt en de Fanfare minder ruimte wil huren is het Kulturhus niet rendabel meer. Voor de gemeente Nunspeet reden om in te grijpen en met een reddingsplan te komen. Dat plan werd dinsdagavond voor een bomvolle zaal gepresenteerd.
De opkomst maakte duidelijk dat het Kulturhus de Elspeters aan het hart gaat. Na het welkomstwoord door wethouder Gert van de Berg, werd het gemeenteplan gepresenteerd door beleidsambtenaar Laura de Gooier.
De gemeente zou het Kulturhus kopen van Omnia Wonen en na gesprekken zou Oranjehof een groot deel van de ruimtes huren en als hoofdhuurder optreden. Deze organisatie zou dan ook verantwoordelijk zijn voor de verdere onderhuur en beheer van het Kulturhus. Daarmee zou het karakter van het Kulturhus definitief verdwijnen.
Op zich een goed reddingsplan, maar de Dorpsvereniging wil alsnog alles op alles zetten om dit te voorkomen en heeft de gemeente ruimte gevraagd om met een alternatief plan te komen. Daartoe nodigde voorzitter Maurits van Tubergen Lotgering de vele aanwezige dorpsbewoners op om zich te melden met ideeën en voorstellen om te kunnen komen tot een alternatief plan. Daarop kwamen meerdere ideeën naar voren, waaronder een dependance van Centrum voor Jeugd en Gezin, Flexplekken voor ondernemers, aanpassing van de zaal voor feesten en partijen en meer. Ook gaven diverse verenigingen aan ruimtes te willen gebruiken. Ook werd men opgeroepen zich te melden als vrijwilligers.
Om een en ander vaste vormen te geven belegt de Dorpsvereniging woensdag 17 juli een bijeenkomst waar de geïnteresseerden proberen tot een begin van een alternatief plan te komen. Dat zal dan wel aan, door de gemeente gestelde voorwaarden, moeten voldoen, waarbij een sluitende exploitatiebegroting een strikte vereiste is. Als dat lukt, is de gemeente bereid haar plan in te trekken en zal het Kulturhus weer een Dorpshuis kunnen worden.
Het woord en de daad is nu dus aan de Elspeetse bevolking.