Wageningen Universiteit krijgt miljoenen voor onderzoek riftdalkoorts

WAGENINGEN - Wageningen University & Research ontvangt ruim 11 miljoen euro om een vaccin tegen riftdalkoorts te maken. De onderzoeksafdeling Wageningen Bioveterinary Research moet de veiligheid en werkzaamheid van het vaccin testen, meldt de NOS.

De overdraagbare infectieziekte riftdalkoorts veroorzaakt veel sterfte onder vee. Ook kan het virus gevaarlijk zijn voor mensen. Ook inheemse Nederlandse muggen kunnen het virus overbrengen en zo mensen besmetten. Riftdalkoorts doodt ongeveer een op de honderd mensen die geïnfecteerd raken met het virus.

Voor vee bestaan al vaccins tegen de ziekte, maar voor mensen is nog geen vaccin beschikbaar. Wageningen Bioveterinary Research, een afdeling van de Wageningen Universiteit in Lelystad, onderzoekt nu de werkzaamheid en veiligheid van een vaccin dat wel geschikt zou zijn voor mensen.

De mug in opkomst

Wageningen University & Research werkt samen met de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), dat sinds 2017 zo'n 380 miljoen dollar investeerde in de ontwikkeling van mogelijke vaccins voor verschillende virusinfecties. De universiteit ontvangt nu dus ook subsidie.

Infecties kunnen zich verspreiden via muggen. Door klimaatverandering verplaatsen verschillende muggensoorten zich richting gebieden die voorheen kouder waren. Ook is riftdalkoorts dus een probleem. Daarom gaat steeds meer aandacht en onderzoeksgeld in het Westen naar deze overdraagbare infectieziekte, aldus de NOS.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Wageningen Wageningen Nieuws
Deel dit artikel: