Inspectie kritisch op Stichting OnderDak: beleid alcohol en drugs onvoldoende

ARNHEM - De werkwijze voor alcohol- en drugsgebruik is niet in orde, vrijwilligers hebben geen Verklaring omtrent Gedrag (VOG) en dossiers zijn onvolledig. Dit zijn enkele conclusies uit een inspectierapport over Stichting OnderDak. Wel stelt de zorgverlener cliënten centraal en zijn medewerkers bevlogen en gemotiveerd.

door Huibert Veth

De stichting kwam de afgelopen tijd onder meer in het nieuws vanwege het plaatsen van zeven ex-gedetineerden en psychiatrische patiënten in de Paasbergflat in Arnhem. Deze moeten daar weg van de gemeente. Het ministerie en de GGD deden gezamenlijk onderzoek naar Stichting OnderDak en kwamen afgelopen week met hun conclusies.

Medicatiebeleid niet volgens normen

Regels rondom alcohol- en drugsgebruik worden niet nageleefd, meldt het rapport (PDF). Het vastgestelde beleid komt niet overeen met de werkwijze van de medewerkers. Ook is er recent medicatiebeleid opgesteld dat niet gebaseerd is op de geldende normen.

Niet alle vrijwilligers die binnen de stichting actief zijn, hebben volgens het rapport een geldige VOG. Verder zijn kwaliteitsprotocollen niet actueel. Er wordt op verschillende plaatsen verwezen naar wetten die niet meer bestaan. De klachtenregeling voldoet niet aan de eisen, stelt het rapport. Zo is er geen onafhankelijke klachtenfunctionaris en is de stichting niet aangesloten bij een geschillencommissie.

Dossiers onvolledig

Tijdens de inspectie werd geconstateerd dat bij een cliënt de begeleider langdurig afwezig was zonder overdracht aan een collega. Verder zijn dossiers onvolledig en is er onvoldoende sturing op nieuw beleid.

Bevlogen medewerkers

Positieve punten zijn er ook te melden. De toezichthouders constateerden dat de cliënten zeer centraal staan bij Stichting OnderDak. Er wordt goed aangesloten op hun wensen en behoeften. Medewerkers zijn bevlogen en gemotiveerd.

Stichting OnderDak was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Zorg Zorg-Zorgfraude Nieuws
Deel dit artikel: