'Achterhoek en Liemers hebben beste kerkuilen-jaar ooit'

HALLE - Het gaat goed met de kerkuil. Het beestje was bijna uitgestorven, maar vanaf 1980 is er weer een stijgende lijn te zien in de Achterhoek en Liemers. 2019 is zelfs een topjaar. Dat is mede dankzij de kerkuilenwerkgroep die er honderden nestkasten heeft opgehangen en alle pasgeboren uilen registreert.

Dat registreren gebeurt als de jongen een paar weken oud zijn. Een van de nestkasten zit in de schuur van de familie Klein Lebbink in Halle. Jarenlang bleef de kast leeg, tot deze lente: 'Prachtig om ze zo dichtbij te hebben, eindelijk', zegt Jannie Klein Lebbink enthousiast. Ze is er bij als de jonge diertjes worden geringd, gewogen en gemeten. 

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Veel muizen

Leden van de kerkuilenwerkgroep doen dit registreren sinds 1980, maar elke keer blijft het een bijzonder klusje. 'Ze zijn zo aandoenlijk, die uilskuikens', zegt Dick Langwerden van de kerkuilenwerkgroep Achterhoek en Liemers. De veertjes vliegen in het rond, maar de beestjes geven verder geen kick. 

Volgens hem is dit een topjaar. 'Er zijn veel nesten en veelal met gemiddeld vier jongen.' Dat komt vooral doordat er zoveel muizen zijn en dat is voedsel voor de uilen. Dankzij de werkgroep hangen er inmiddels 800 kasten in de regio. Ook geeft de werkgroep voorlichting over de uilen. Inmiddels gebruiken veel boeren andere bestrijdingsmiddelen, waardoor de uilen vaker overleven. 

Stijgende lijn

De kans is wel groot dat er volgend jaar weer een dip komt. 'Zo gaat dat meestal, maar dan leggen de uilen automatisch minder eieren. Zo werkt de natuur, maar die stijgende lijn blijft.' 

Als de vier kleine uiltjes bij Klein Lebbink allemaal een ringetje om hun poot hebben, mogen ze weer terug naar hun nestkast. 'Het wachten is nu op het uitvliegen van de jongen, daar kijken we echt naar uit.'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: