Nieuws

Apeldoorn wil zorg verbeteren met minder budget

Het college van B&W van Apeldoorn stelt drie mogelijkheden voor om de tekorten op het Sociaal Domein op te vangen. In al die scenario's gaat het college er van uit dat er minder extra geld uitgegeven wordt dan nu verwacht. De coalitiepartijen kunnen zich hier in vinden.
APELDOORN - Het college van B&W van Apeldoorn stelt drie mogelijkheden voor om de tekorten op het Sociaal Domein op te vangen. In al die scenario's gaat het college er van uit dat er minder extra geld uitgegeven wordt dan nu verwacht. De coalitiepartijen kunnen zich hier in vinden.
Tekorten op Jeugdzorg en Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO): iedere gemeente worstelt er mee. Ook de gemeenteraad van Apeldoorn besprak het onderwerp donderdagmiddag uitgebreid, tijdens de behandeling van de Kadernota. 'Het zijn dus geen bezuinigingen: we gaan minder meer geld uitgeven', probeerde Gert-Jan Walgemoed namens de VVD uit te leggen.
De voorstellen schoten bij de oppositie in het verkeerde keelgat. 'We moeten iedereen wel de juiste zorg kunnen bieden', was het argument van verschillende partijen. Liefst vier moties van zeven verschillende partijen riepen het college op verder te kijken naar andere mogelijkheden.

'Fraude tegengaan'

De moties leidden tot een fel debat. Zowel D66 als GroenLinks benadrukte dat in Apeldoorn meerdere zorginstanties misbruik zouden maken van zorggelden. 'Wij willen fraude tegengaan', zei Danny Huizer van GroenLinks. 'Als instanties gewoon maar teveel uitgeven, moeten wij als overheid niet bijlappen.'
De opmerking van GroenLinks schoot SP-fractievoorzitter Sunita Biharie in het verkeerde keelgat. 'Nu moet GroenLinks niet doen alsof wij vinden dat we alle rekeningen van de zorginstellingen maar moeten vergoeden. Wij roepen al jaren dat er misbruik gemaakt wordt van deze middelen. Nu is dat eindelijk bewezen, en ineens doet GroenLinks alsof wij dat willen bekostigen.'

'Kraan niet wijd open'

Ook de PvdA wilde meer geld vrijmaken voor het Sociaal Domein. 'Dat betekent niet dat wij de kraan open gooien', legde Ties Stam uit. 'Wij zetten de kraan alleen niet helemaal dicht, zoals de coalitie voorstelt.'
Wethouder Cziesso benadrukte vooral dat hij een sluitende begroting wil opleveren, en dat hij zelf gelooft dat de voorgestelde keuzes om minder extra geld uit te geven zullen werken. Hij wilde niet inhoudelijk ingaan op de discussie over zorgfraude.
Geen van de vier moties kreeg een meerderheid. Wel werd een motie aangenomen waarin het college werd opgeroepen meer informatie aan de raad te verstrekken over de bezuinigingsmaatregelen.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!