Nieuws

Burgemeester Harderwijk maakt zich zorgen om criminaliteit rond azc

Hulpdiensten aan het werk na het steekincident bij het azc
Burgemeester Harm-Jan van Schaik van Harderwijk dringt erop aan overlastgevende asielzoekers zo snel en effectief mogelijk aan te pakken dan wel uit te plaatsen. Hij heeft daarvoor brieven gestuurd aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en het Openbaar Ministerie (OM). © News United
Burgemeester Harm-Jan van Schaik van Harderwijk dringt erop aan overlastgevende asielzoekers zo snel en effectief mogelijk aan te pakken dan wel uit te plaatsen. Hij heeft daarvoor brieven gestuurd aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en het Openbaar Ministerie (OM).
De burgemeester vraagt het OM de mogelijkheden voor snelrechttoepassing te benutten bij overlastgevende asielzoekers, als dat strafrechtelijk mogelijk is. Dat dit nog onvoldoende gebeurde had en heeft onder meer te maken met capaciteitsgebrek bij de rechtbank, stelt hij. De brieven zijn vóór de steekpartij bij het azc in Harderwijk verstuurd.
Het steekincident vond plaats in de nacht van maandag 17 op dinsdag 18 juni. Daarbij raakten drie mensen gewond. Eén van hen, een 23-jarige man, is door de politie aangehouden. Twee mannen van 22 en 31 liepen ernstig letsel op.

Nog geen nieuwe maatregelen

Omwonenden van het azc aan de Graaf Ottolaan voelen zich niet veilig in de buurt. Niet de gezinnen maar met name de jonge en alleenstaande mannen zouden voor overlast zorgen. 
Naar aanleiding van het incident organiseerde de gemeente een bijeenkomst op het azc waar een tiental bewoners op af kwam. Naast de burgemeester waren vertegenwoordigers van het OM, COA en de politie aanwezig. Het steekincident en de bijeenkomst heeft niet tot nieuwe maatregelen geleid. De verdachte mag, als hij schuldig wordt bevonden, nooit meer terug naar het azc in Harderwijk, liet Van Schaik eerder weten.

Gesprekken gaan verder

Het gebruikelijke structurele overleg tussen azc en de buurt gaat verder. Een klein gedeelte van die groep veroorzaakt veel overlast en zorgt voor onveiligheid op en rond het azc. Het COA geeft aan dat deze groep asielzoekers niet in reguliere opvang thuis hoort. Daarvoor zijn inzet, expertise en bevoegdheden nodig op het gebied van handhaving en toezicht en in een andere setting dan de COA-setting.
Het COA is hierover in gesprek met de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Samen met die partijen wordt gewerkt aan oplossingen en maatregelen die verder gaan dan nu het geval is. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!