Onafhankelijk onderzoek naar Arnhemse 'bouwput'

ARNHEM - Scheuren in muren, langdurige geluidsoverlast, parkeerproblemen en een gebrekkige communicatie. Wethouder Cathelijne Bouwkamp heeft onvoldoende duidelijk gemaakt hoe dit kon gebeuren, vindt een meerderheid van de gemeenteraad. Daarom werd woensdagavond besloten om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de misstanden bij de bouwwerkzaamheden rondom de B.P. van Verschuerstraat.

door Huibert Veth

Meerdere malen sprak de Arnhemse politiek de afgelopen periode over de ervaren overlast. Bewoners boden eind vorige maand een petitie aan met 150 handtekeningen om hun onvrede te uitten. De SP vindt dat de wethouder de problemen niet goed oppakt en diende een voorstel in.

Het college is volgens het voorstel niet actief met bewoners in gesprek gegaan om naar een oplossing te zoeken. Het stadsbestuur toont zich niet verantwoordelijk en erkent niet dat de gemeente fouten kan hebben gemaakt, stelt de SP. De partij wil daarom een onafhankelijk onderzoek naar het volgen van wet- en regelgeving, inspraak, communicatie en de afhandeling van klachten. Dit onderzoek gaat er komen, besloot de gemeenteraad.

'Bewoners zijn blij'

Raadslid Sarah Dobbe (SP): 'Ik heb contact gehad met de bewoners. Die zijn blij, dus ik ook. Het kan niet zo zijn dat bewoners van het kastje naar de muur worden gestuurd.' D66-raadslid Mattijs Loor: 'Wij willen echt weten hoe het kan dat met alle mooie regelgeving die we in deze stad en in dit land hebben, dit soort problemen kunnen voorkomen. Dat is ons nog steeds niet helder geworden.'

Onder meer GroenLinks en de VVD stemden tegen. Zij vinden dat de wethouder de problemen nu goed oppakt. Een extra onderzoek is volgens hen dan ook niet nodig. 'Er valt bij dit project een hoop te leren en te herstellen', laat VVD-raadslid Menno Loos weten.

'Onhaalbaar'

Volgens het aangenomen voorstel moet wethouder Bouwkamp de gemeenteraad voor het einde van de zomer informeren over de uitkomsten. Ze liet al weten dat dat onhaalbaar is.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!