Speelveldje basisschool moet weg vanwege geluidsoverlast

NIJMEGEN - Ouders en leerlingen van basisschool De Buut in Nijmegen zijn boos op de gemeente. Die wil dat de school het naast de school liggende voetbalveldje binnen enkele weken sluit op straffe van een dwangsom van 10.000 euro. Want vier omwonenden hebben er last van.

door Karel de Jong

Afgelopen vrijdag kregen de ouders tot hun grote schrik een brief van de school waarin staat dat het veldje binnen vijf weken dicht moet.

Tekst gaat verder na de video:

'School was hier eerder dan bewoners'

Volgens ouder Nina Hueber is er nog nooit eerder een signaal gekomen dat omwonenden last zouden hebben van het veldje. Ze begrijpt ook niet dat het belang van vier volwassenen zwaarder telt dan dat van 200 schoolkinderen en daarnaast kinderen uit de buurt die gebruik maken van het speelveldje.

Ook de kinderen zelf begrijpen er niets van. Rauf Acikyurek voetbalt er vijf dagen in de week. 'Geluidsoverlast? Je hoor het. Bijna niets.' Anna van Vliet vindt het oneerlijk: 'Want de school stond hier eerder dan dat de mensen hier kwamen wonen.'

'We willen dat ze bewegen'

Nina Hueber begrijpt ook niet hoe deze maatregel van de gemeente te rijmen is met ander beleid van de overheid. 'We willen dat ze bewegen, we willen dat ze elkaar ontmoeten, we willen dat ze weggaan van de iPad en van de telefoon. Zo'n veldje is daar perfect voor. '

De gemeente laat weten dat ze na klachten van omwonenden metingen heeft gedaan waaruit blijkt dat de geluidsnormen inderdaad worden overschreden. Daarbij kijkt de gemeente naar eigen zeggen alleen naar het spelgeluid zoals het geluid van ballen tegen de boarding en niet naar het stemgeluid van kinderen.

'Als het moet naar de rechter'

De ouders en kinderen hebben ondertussen al zo'n 1500 handtekeningen opgehaald die ze woensdag aan de gemeenteraad willen aanbieden. Maar ook andere stappen, zoals een gang naar de rechter, schuwen ze niet. Nina Hueber: 'Ja, dat is de weg die blijkbaar hierbij hoort. Niet onze wens overigens. We willen liever dialoog, maar als het moet dan moet het.'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
De Belofte Gemeente Nijmegen Nijmegen Nieuws
Deel dit artikel: