D66 wil Arnhemse overlast door kamerverhuur aanpakken

ARNHEM - Parkeerproblemen, fietsen voor de deur en geluidsoverlast. Het opsplitsen van woningen en verhuren van kamers leidt in Arnhem tot de nodige problemen. D66 komt met een voorstel om hier verandering in te brengen.

door Huibert Veth

'Een voorstel dat woningen splitsen of kamers verhuren niet onmogelijk maakt. Maar wel de juiste voorwaarden stelt om de leefbaarheid en de kwaliteit van woningen in heel Arnhem te beschermen', zegt D66-raadslid Sjoerd Dijk, die het initiatief nam.

Energielabel omhoog

Op dit moment gelden er al regels in Arnhem. Deze worden aangevuld en uitgebreid. In de wijken Centrum, St. Marten/Sonsbeek en Spijkerkwartier moeten woningen bij splitsing gezamenlijk aan de parkeernorm voldoen. Hier komt nu bij dat het energielabel minimaal twee labels omhoog moet en de woning beschermd wordt tegen geluidsoverlast. De regels gaan bovendien voor heel Arnhem gelden.

In de hele stad geldt volgens het voorstel dat een gesplitste woning minimaal vijftig vierkante meter woonoppervlakte heeft. Voor de drie genoemde wijken zijn de regels strenger, daar is dit zeventig vierkante meter. Iedere woonruimte moet verder een buitenberging hebben.

Hygiëne en veiligheid

Voor woningsplitsing moet een vergunning aangevraagd worden, voor kamerverhuur geldt alleen een meldplicht. Hier wordt het zogeheten 'geregeld beheer' aan toegevoegd. Dat houdt in dat er iemand aangesteld wordt die toeziet op de hygiëne en de veiligheid. Ook is diegene aanspreekpunt bij klachten. Verder moet er een buitenberging zijn waar onder meer de fietsen gestald kunnen worden.

Het college zal het voorstel beoordelen. Na de zomer wordt het in de gemeenteraad behandeld. Het voorstel is ingediend door D66, ChristenUnie, PvdA, Arnhems Ouderen Partij, DENK Verenigd Arnhem en Arnhem Centraal, die samen al bijna een meerderheid hebben. Het initiatief heeft daarmee een goede kans van slagen.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: