Woningcorporaties melden geldzorgen inwoners bij gemeente

MALDEN - De gemeenten Heumen en Berg en Dal gaan intensief samenwerken met twee woningcorporaties om geldzorgen bij woninghuurders eerder te signaleren. Op die manier willen ze voorkomen dat schulden verder oplopen.

Heumen en Berg en Dal ondertekenen daartoe een convenant met woningcorporaties Oosterpoort en Waardwonen. Volgens de betrokkenen vragen mensen met geldproblemen niet graag of te laat om hulp, waardoor de problemen zich verder opstapelen. Vroege signalering maakt tijdige hulp mogelijk.

Signaal naar gemeente

Een woningcorporatie die een huurachterstand signaleert, neemt in eerste instantie zelf contact op met de huurder. Dreigen er grotere financiële problemen, dan geven de woningcorporaties dat met ingang van volgende week door aan de gemeente. Die neemt vervolgens persoonlijk contact op met de inwoner voor een financieel plan van aanpak.

Samen geldzorgen aanpakken

De gemeenten en de woningcorporaties willen inwoners met geldzorgen samen helpen. Mogelijke oplossingen zijn het gebruik van toeslagen, heffingskortingen van de belasting, minimaregelingen, hulp door een budgetcoach, schuldhulp en bemiddeling of begeleiding via diverse organisaties. Via de woningcorporaties kunnen inwoners ook een betalingsregeling voor de huur treffen.

Start campagne

Het initiatief valt samen met de start van de campagne Achter de voordeur… schuilen soms geldzorgen. Met deze campagne vragen de vier samenwerkende organisaties aandacht voor een situatie die iedereen kan overkomen. Volgens hen is het belangrijk dat mensen met geldzorgen zich realiseren dat er hulp is. ‘Achter de voordeur’ sluit aan bij de landelijke campagne Kom uit je schuld.

 

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
De Belofte Gemeente Heumen Malden Nieuws
Deel dit artikel: