Nieuws

Nijkerk stemt unaniem in met drastische duurzaamheidsmaatregelen

Een zonnepark.
Energieneutraal in 2050. De gemeenteraad van Nijkerk stemt in met drastische maatregelen om dat voor elkaar te krijgen. Dat levert ook zorgen op, bijvoorbeeld over de benodigde 184 hectare aan zonneparken. Er zijn ook zorgen over de haalbaarheid, want hoe zorg je ervoor dat mensen de helft minder energie gebruiken? © Omroep Gelderland
NIJKERK - Energieneutraal in 2050. De gemeenteraad van Nijkerk stemt in met drastische maatregelen om dat voor elkaar te krijgen. Dat levert ook zorgen op, bijvoorbeeld over de benodigde 184 hectare aan zonneparken. Er zijn ook zorgen over de haalbaarheid, want hoe zorg je ervoor dat mensen de helft minder energie gebruiken?
door Ellen Kamphorst
Door middel van het energiezuinig maken van woningen en vervoer wil Nijkerk 50 procent besparen op het energiegebruik. Acht windturbines en 184 hectare aan zonnepark zorgen voor de andere 50 procent. En zo moet de gemeente in 2050 klimaatneutraal zijn.
De gemeenteraad stemde unaniem in met die plannen, al hebben sommige partijen wel hun bedenkingen. Zo zijn het CDA en de Lokale Partij bezorgd over de hoeveelheid zonnepanelen die in de zonneparken moeten komen. De partijen willen, net als land- en tuinbouworganisatie LTO, niet dat die op landbouwgrond komen te liggen.
Wethouder Harke Dijksterhuis deelt die zorgen. Hij zegt toe te gaan onderzoeken waar in Nijkerk braakliggende gronden zijn die geschikt zijn voor zonneparken. Voor de Lokale Partij is dat genoeg om in te stemmen met het besluit.

'Windpark in Groningen'

Ries van Elteren van de Lokale Partij pleit voor windturbines in plaats van zonneparken. Eén windturbine levert volgens de fractie namelijk evenveel op als 20 hectare zonnepark. De rijksoverheid hanteert echter strenge regels voor windmolens. Dijksterhuis wil kijken of er nog wat rek in die wet zit om meer turbines te plaatsen. Een andere mogelijkheid is voor de Lokale Partij om windturbines 'ergens in Groningen of Friesland neer te zetten.' Maar daar ziet de wethouder geen kans. Dijksterhuis: 'Ik ben nog geen gemeente tegengekomen die ruimte aanbiedt, daarna vind ik ook uit principe dat iedere gemeente zelf verantwoordelijk is voor de eigen energietransitie. 

Profiteren

De raad wil dat omwonenden van zonneparken kunnen meeprofiteren van de opbrengst. De wethouder zegt ook toe dat hij de gemeenteraad jaarlijks informeert over de voortgang. Van zowel de windturbines als de zonneparken is nog niet duidelijk waar ze moeten komen. Daarover neemt de gemeenteraad later een besluit.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!