Nieuws

Bakprogramma's op tv zorgen voor afhakende leerlingen

Leuk hè? Zo'n programma als Heel Holland Bakt? Miljoenen Nederlanders genieten ervan, maar de vakopleiding voor bakkers in Wageningen is er in sommige gevallen minder blij mee. 'Leerlingen krijgen zo een romantisch beeld van het bakkersvak en haken zo soms sneller af,' stelt Martien Peelen, een van de docenten aan de vakschool Rijn IJssel. We blijven wel blij met de aandacht voor ons mooie vak. Maar niet iedereen begrijpt dat de tv-versie van de praktijk niet hetzelfde is als de dagelijkse gang van zaken bij een bakkerij. © ANP
Leuk hè? Zo'n programma als Heel Holland Bakt? Miljoenen Nederlanders genieten ervan, maar de vakopleiding voor bakkers in Wageningen is er in sommige gevallen minder blij mee. 'Leerlingen krijgen zo een romantisch beeld van het bakkersvak en haken zo soms sneller af,' stelt Martien Peelen, een van de docenten aan de vakschool Rijn IJssel. We blijven wel blij met de aandacht voor ons mooie vak. Maar niet iedereen begrijpt dat de tv-versie van de praktijk niet hetzelfde is als de dagelijkse gang van zaken bij een bakkerij.
Peelen 'Bij sommige aanmeldingsgesprekken merk je dat de leerlingen een beeld hebben geschetst van de praktijk aan de hand van een bakprogramma.' Ook bakkers merken dat bij stagiaires: 'Je kan hier niet dagelijks uren doen over één taart'.
Overigens stoppen leerlingen soms ook omdat de stage tegenvalt merkt de docent van de bakkerijopleiding. Hij adviseert bakkers leerlingen daarom bij de hand te nemen en geduldig te zijn omdat ze nog vlieguren nodig hebben om op hetzelfde prestatieniveau te komen. Donderdagmorgen meldde Omroep Gelderland al dat ambachtelijk broodbakker Jaap van der Veer overweegt om zijn winkels in Barneveld en Ede te sluiten. Hij kampt namelijk met personeelsgebrek.
Ook de vakopleiding in Wageningen merkt dat er minder gekozen wordt voor het ambacht brood bakken. Dit jaar zitten er minder leerlingen in de klas bevestigt de vakopleiding van Rijn IJssel. Daarnaast wordt er vaker voor banket gekozen dan voor het vak van ambachtelijk broodbakken.
Tekst gaat verder na de video:
Bakprogramma's op tv zorgen voor afhakende leerlingen

Brood bakken is zwaar werk

Dat komt onder meer doordat enkele leerlingen een te romantisch beeld hebben wat geschetst wordt in tv-programma's die over het bakkersvak gaan. 'Zo willen leerlingen aanvankelijk de patisseriehoek in, maar in Wageningen leren leerlingen zowel het banketvak als het bakkersvak.
Ook melden zich steeds vaker vrouwen aan bij de opleiding. Van leerlingen horen we terug dat vrouwelijke leerlingen het ambachtelijk brood bakken als zwaar ervaren.
Luister hier naar een reportage over het bakkersvak op Radio Gelderland:

Minder zwaar

André Hilvers bevestigt dat beeld. Hij ziet in zijn bakkerij in Arnhem ook meer meiden van de opleiding afkomen. Op dit moment werken daar meerdere vrouwelijke stagiaires.  'Je ziet inderdaad dat ze eerder voor banket kiezen. Dat kan hier ook.' Maar voegt Hilvers toe. Het zou ook mooi zijn als er meer jonge mannen van de opleiding afkomen die dan weer voor het ambachtelijke broodbakken gaan'.
Overigens is de bakkerijsector ook aan het bekijken hoe ze het werk eventueel lichter kunnen maken of het bakproces midden in de nacht iets te verschuiven. Zo wordt er nagedacht om meer overdag te bakken om zo de beleving in de winkels te creëren. 

'Blijven investeren'

De vakschool Rijn IJssel blijft investeren in het ambacht van het broodbakken. Het opleidingsinstituut is bezig met een verbouwing, zodat er meerdere lesruimtes komen waar geoefend kan worden met het bakken van brood of produceren van banket. Peelen gelooft in de toekomst van het ambachtelijke bakken van broden. ‘Sommige leerlingen starten met patisserie, maar ontdekken de mogelijkheden van brood.’ Hij hoopt dat de passie van het met eigen handen maken van brood niet verloren gaat en meer jongeren het vak zo ontdekken.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!