Jeuk! Wat zijn de beste tips tegen de eikenprocessierups?

DUIVEN - Jeuk, rode bultjes en soms een benauwd gevoel. Lees hier de tips om lichamelijke klachten door de eikenprocessierups de baas te worden.

De eikenprocessierups zorgt voor vervelende klachten nu gemeenten de verspreiding van de jeukbeestjes niet meer kunnen bijbenen. De meest voorkomende symptomen zijn jeuk, huiduitslag en irritatie van ogen en luchtwegen, meldt het Rode Kruis. 

Kijk hier naar een video over wat je kunt doen. Tekst loopt hieronder door:

Oorzaak zijn de microscopisch kleine, pijlvormige brandharen van de rups. De klachten worden erger met elk nieuw contact. Word je na contact met de brandharen van rups benauwd of krijg je een dikke tong, lippen of oogleden? Bel dan meteen 112.

Zie ookJeukrups teistert Gelderland, kijk hier wat jouw gemeente doet

Kleefpleister

Hoe moeilijk ook, het Rode Kruis adviseert om niet te krabben of wrijven bij een geïrriteerd huid. De brandharen kun je wel proberen te verwijderen met plakband of een kleefpleister. Ook de huid en ogen afspoelen met lauw water kan de brandharen deels verwijderen. Gedragen kleding moet meteen de wasmachine in op minimaal zestig graden om de haartjes eruit te krijgen.

Aloë vera

Binnen twee weken gaan de klachten meestal over. Tot die tijd zijn er wel verschillende tips om de jeuk een beetje te verzachten. Op Facebook komen allerlei tips voorbij van mensen die zelf ervaring hebben met de bultjes. 'Mentholzalf, aloë vera gel of iets met calendula', zegt bijvoorbeeld Jeannette Kieft-Post uit Renkum. Ook antihistamine zou helpen tegen de heftige reactie op de brandharen, schrijft Sarah van den Toorn.

Voorkomen beter dan genezen

Het allerbeste is natuurlijk helemaal voorkomen dat de haartjes zich op je nestelen. Helaas kunnen de brandharen ook via de wind op huid en kleding terecht komen. Het Rode Kruis adviseert daarom de hals, armen en benen te bedekken en niet op de grond te gaan zitten in gebieden waar veel eikenprocessierupsen voorkomen.

Zie ook: Meer, meer, meer; driemaal zo veel eikenprocessierupsen

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Duiven Duiven Gezondheid Nieuws
Deel dit artikel: