Oude PTT-telefoon ingezet bij alzheimerpatiënten

ERMELO - Een oude PTT-telefoon die werkt als een jukebox. Dat zijn de zogeheten Wonderfoons. Deze omgebouwde telefoons zijn speciaal voor mensen met Alzheimer. Woensdagavond werden de eerste exemplaren uitgedeeld in Ermelo.

door Kelly Tanghe

De Wonderfoon werkt als een ouderwetse PTT-telefoon. Als er een nummer wordt gedraaid, klinkt er muziek. Meestal uit de oude doos. De telefoon is  ontworpen om de hersenen van mensen met alzheimer extra te prikkelen. 

Kijk hier hoe de ouderen reageren op de liedjes (tekst gaat verder onder de video): 

Projectleider Tirza de Lange hoopt dat alzheimerpatiënten zo weer even in de realiteit komen. 'Als ze de ouderwetse muziek horen en weer gaan draaien met een draaischijf zoals vroeger, levert dat vrolijkheid en jeugdsentiment op.'

'We deden dit vroeger altijd'

De telefoons werden feestelijk in ontvangst genomen met een fanfare band en lekkere hapjes. Gebruiker Ria van der Pal is enthousiast. 'Ik vond het echt gezellig vanavond. Ik vind de telefoons ook erg leuk', vertelt ze. 'Want ik hou zo veel van zingen. Dat deden we vroeger altijd thuis.' 

De Wonderfoon is oorspronkelijk bedacht door een uitvinder uit Nijmegen. Zorggroep Noordwest Veluwe kreeg de vraag of zij zulke telefoons konden krijgen voor de bewoners. Een groep vrijwilligers van Wonderfoon.eu heeft zich vervolgens maanden lang ingezet om de telefoons om te bouwen. 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Instagram Gemeente Ermelo Ermelo Nieuws
Deel dit artikel: