Nieuws

Bibliotheken Renkum blijven open, maar ontkomen niet aan bezuinigingen

Er is weer hoop voor de bibliotheken in Renkum. De gemeenteraad nam woensdag een motie aan, waarin het bestuur van Renkum wordt opgeroepen om zo te bezuinigen dat de bieb-vestigingen in zowel Oosterbeek als Renkum en Doorwerth open kunnen blijven. © Pxhere
OOSTERBEEK - Er is weer hoop voor de bibliotheken in Renkum. De gemeenteraad nam woensdag een motie aan, waarin het bestuur van Renkum wordt opgeroepen om zo te bezuinigen dat de bieb-vestigingen in zowel Oosterbeek als Renkum en Doorwerth open kunnen blijven.
door Bastiaan van Blokland 
Het college moet in gesprek met het bestuur van de bibliotheek Veluwezoom en ook inwoners en maatschappelijke organisaties betrekken bij de vormgeving van een nieuw bibliothekenplan, staat in te motie. 
De raad wil dit plan graag zien voordat de begroting voor 2020 wordt gepresenteerd. Alleen VVD en Gemeentebelangen stemden uiteindelijk tegen de motie. Een flinke meerderheid was dus voor. 

Einde aan onzekerheid

Met het aannemen van de motie komt er een einde aan de onzekerheid die bij raadsleden, maar vooral onder inwoners van de gemeente Renkum leefde. De vrees bestond dat als gevolg van bezuinigingen alleen de bieb in Oosterbeek nog zou overblijven. 
De vestiging in Doorwerth is nu al als reguliere bieb gesloten en dient als afhaalpunt en jeugdbibliotheek. In de nieuwe plannen zou dat dus ook stoppen. Door de sluiting hoopte het college een deel van de geplande 3,5 miljoen euro per jaar aan bezuinigingen op te vangen. 

Petitie

Plannen voor de sluiting stuitten op veel weerstand. Bij een drukbezochte gemeenteraadsvergadering overhandigden inwoners van de gemeente Renkum een petitie met ruim 3000 handtekeningen. 
Tegenstanders van de dreigende sluiting gaven onder meer aan dat de bibliotheek veel meer is dan alleen een plek waar je boeken kunt lenen. In het dorp Renkum is een derde van de inwoners lid van de bibliotheek.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!