Ede scherpt regels vakantieparken aan na eigen fouten

OTTERLO - De gemeente Ede wil eigenaren van vakantiewoningen aanpakken als ze hun huisjes verhuren voor permanente bewoning. Nu mogen alleen huurders gestraft worden. Eigenaren gaan volgens de regels vrijuit. En dat moet veranderen, besloot het college.

door Joukje Valkenburg - Beiboer

Het Edese bestuur scherpt de regels aan, nadat het enkele jaren terug de bestaande regels niet goed toepaste. Eigenaren van vakantiewoningen kregen dwangsommen opgelegd, omdat hun huisjes permanent bewoond werden. Dat was fout, oordeelde de Raad van State toen. 

Bestemmingsplan aanpassen

De gemeente kan zodoende alleen tegen huurders optreden. Het is een onjuistheid in de regels, vindt het bestuur. 'Het aanpakken van de eigenaren is veel effectiever omdat alleen dan strijdig gebruik in de toekomst kan worden voorkomen.'

Daarom wil ze het bestemmingsplan aanpassen, zodat ook de verhuur voor permanente bewoning verboden wordt.

Dwangsom onterecht

Ede legde 40.000 euro boete op aan een woningverhuurder uit Otterlo. Maar dat mocht niet, oordeelde de Raad van State in 2017: het laten gebruiken van een recreatiewoning voor permanente bewoning is volgens het bestemmingsplan niet verboden. De verhuurder hoefde de boete uiteindelijk niet te betalen.

Hoeveel eigenaren van vakantiewoningen er in totaal onterecht een dwangsom van de gemeente kregen, is niet bekend. De gemeente heeft nog niet gereageerd op vragen van Omroep Gelderland hierover. 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!