Gedeputeerde Markink hanteert lijmpistool in Arnhemse bestuurscrisis

ARNHEM - VVD-gedeputeerde Jan Markink gaat als informateur bekijken of de breuk in de Arnhemse coalitie te lijmen is. Ook GroenLinks levert een verkenner, deze moet nog aangewezen worden. Dat besloot de gemeenteraad woensdagavond.

door Huibert Veth

Afgelopen vrijdag trokken PvdA en GroenLinks de stekker uit de coalitiesamenwerking. De partijen werden het met VVD en D66 niet eens over oplossingen voor de zorgtekorten. Daarnaast vonden de partijen de samenwerking binnen de coalitie al heel snel lastig. De coalitie zat er ruim een jaar.

Een voorstel om eerst een lijmpoging te doen binnen de huidige coalitie werd nipt afgewezen. Het plan van de VVD om twee verkenners aan te stellen redde het vervolgens net wel, met 20 stemmen voor en 19 tegen. Zij zullen een 'rondje langs alle raadsfracties' maken. Vergelijkbaar met hoe dit na verkiezingen gaat. Hierbij liggen in principe alle opties open.

Ook is het daarbij mogelijk dat de partijen alsnog eerst een lijmpoging moeten ondernemen.

'Vruchtbaar aan tafel'

Sabine Andeweg (D66) zei te hopen dat de verkenners erin slagen de huidige coalitiepartijen vruchtbaar met elkaar aan tafel te krijgen. Ook Leendert Combée (VVD) vond dit de beste optie. Hij is 'verrast' en 'teleurgesteld' door de breuk.

Bekijk hier de reactie van VVD-fractievoorzitter Leendert Combée (tekst gaat door na de video):

Hoe lang het proces gaat duren om tot een oplossing te komen, is nog niet te zeggen. Na volgende week begint het politieke reces in Arnhem. Tot er een nieuwe coalitie is, zullen de huidige wethouders op hun plek blijven.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: