Leger des Heils stopt met opvang in Wehl, omwonenden blij

WEHL - Het Leger des Heils stopt met Domus in Wehl. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. De directie zegt dat het aantal bedden in het opvanghuis in het dorp bij Doetinchem niet meer voldoende is om het hoofd boven water te houden.

Het huurcontract loopt tot medio 2020.

Het nieuws is in de buurt van Domus met gejuich ontvangen. Er was veel verzet tegen de opvang van onder meer verslaafden en psychiatrische patiënten. Burgemeester Mark Boumans stelde al in januari 2019 dat, ondanks de kritiek, sluiting op last van de gemeente niet mogelijk was. Mede doordat dat juridisch niet haalbaar was en bovendien was op dat moment de overlast gedaald. Er waren dan ook geluiden in het dorp dat de opvang van kansarmen moest kunnen.

Verlies

Na incidenten vorig jaar zette het Leger des Heils extra personeel in en potentiële bewoners werden onderworpen aan een strenge keuring. Dat zorgde er volgens de leiding voor dat minder mensen in aanmerking kwamen voor opvang in Wehl. De kosten stegen daardoor en de opbrengsten werden minder. Economische redenen worden dus gegeven voor de sluiting door het Leger des Heils Overijssel, waar ook de Achterhoek onder valt.

Nog geen nieuwe bestemming

Een woordvoerder van de gemeente Doetinchem laat weten dat de gemeente al vorige week op de hoogte was gebracht door het Leger des Heils: 'De eerste zorg is dat elke cliënt goed overgedragen wordt. De gemeente gaat niet over de mensen die onder de WLZ (Wet langdurige zorg) vallen, alleen over hen die onder de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning) vallen. Gelukkig is er nog een jaar totdat het huurcontract verloopt in augustus 2020. Genoeg tijd voor een zorgvuldige afhandeling. Wat er na augustus 2020 met het pand gebeurt is nu nog niet bekend. De gemeente heeft natuurlijk wel een stem in de soort bestemming van het pand.'

De huidige bewoners worden de komende tijd in overleg met de gemeente Doetinchem en zorginstanties elders ondergebracht.

Zie ook: 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Achterhoek Wehl Zorg Nieuws
Deel dit artikel: