Tot acht jaar cel geëist tegen inbrekers voor 35 inbraken

ZUTPHEN - Het Openbaar Ministerie eist acht jaar cel tegen een 48-jarige man uit Nijmegen voor tientallen inbraken of pogingen daartoe in 2017. De Nijmegenaar stond maandag en dinsdag samen met drie medeverdachten terecht voor betrokkenheid bij de inbraken.

De 48-jarige Nijmegenaar wordt verdacht van zeventien inbraken en zeven pogingen. Daarvoor eist de officier van justitie acht jaar cel. De drie andere verdachten, allen uit Arnhem en Nijmegen, hoorden celstraffen variërend van vier maanden tot vijf jaar tegen zich eisen. De wisselende eis voor de verdachten komt door onderling verschil in de gepleegde feiten.

Bulgaars cilinders openbreken

De groep inbrekers maakte gebruik van de zogenaamde Bulgaarse methode. Daarbij worden cilinders van cilindersloten gebroken om binnen te komen. De inbraken vonden plaats in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg.

In Gelderland braken ze onder andere in in Velp, Beuningen en Malden. De mannen doorzochten vaak de benedenverdieping en hadden het vooral gemunt op telefoons, laptops, portemonnees en fietsen.

'Schakelbewijs'

In de rechtszaak is sprake van 'schakelbewijs' volgens het Openbaar Ministerie. Dit houdt in dat de werkwijze van de vier verdachten zodanig overeenkomt, dat de inbraken allemaal kunnen worden toegerekend aan deze verdachten.

Tegen een vijfde verdachte, een 32-jarige man uit Lent, eist de officier van justitie een werkstraf van 140 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden met een proeftijd van twee jaar, voor heling.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Zutphen Zutphen Nieuws
Deel dit artikel: