Doek valt voor Zuukerschool: verdrietige sfeer

EPE - Na 135 jaar komt er definitief een einde aan de Zuukerschool in Zuuk. Na de zomer moet de school in het buurtschap vlak bij Epe de deuren sluiten. Dat heeft de Commissie Onderwijsgeschillen donderdag laten weten.

 door Wim van Amerongen

De school vecht al langere tijd tegen de sluiting. Stichting Proo, waar de school onder valt, vindt het te duur om de kleine school open te houden. Als laatste redmiddel klopte de Medezeggenschapsraad van de Zuukerschool aan bij de geschillencommissie, maar ook die oordeelde dat de school moet sluiten. 

Te klein

Stichting Proo sluit de buurtschool omdat er te weinig leerlingen op zitten. Na de zomer zou de basisschool nog uit 25 leerlingen bestaan. De prognose is dat het schooljaar daarop nog slechts 18 leerlingen op de Zuukerschool zullen zitten. 

'Dat is gewoon niet rendabel', laat Berend Redder van Proo weten. 'Daarnaast is het ook niet goed voor de kwaliteit van het onderwijs en de ontwikkeling van de kinderen als de school dusdanig weinig leerlingen heeft', stelt hij. 

Verdriet

Daarmee komt er na de zomer definitief een eind aan de Zuukerschool. Volgens directrice Helma Schmidt-Krijnen heerst er een verdrietige sfeer op school. Verder wil ze geen mededelingen doen over het nieuws.

Het is een klap voor de gemeenschap.
Marloes van Schoonhoven

Marloes van Schoonhoven van de MR baalt ontzettend van de uitslag. 'We hadden natuurlijk gehoopt op positief nieuws. Dit is erg verdrietig. We hebben gisteren alle ouders persoonlijk gebeld om het slechte nieuws te vertellen. Ze baalden allemaal ontzettend', laat Van Schoonhoven weten. 

Volgens haar drukt de sluiting van de school ook een stempel op het Zuukerfeest, dat deze week plaatsvindt. 'Het is echt een klap voor de gemeenschap. Je merkt gewoon een bedrukte sfeer tijdens de feestelijkheden.'

Ondanks dat ze de school liever dicht zien dan open, vindt Proo het triest dat de school moet sluiten. 'Het heeft een hele dubbele lading. Het sluiten van een school is uiteraard altijd slecht nieuws, maar tegelijkertijd is er geen mogelijkheid om de school open te houden', aldus Berend Redder.

Docenten

Waar de ouders op zoek moeten naar een andere school voor hun kinderen, zijn de docenten al overgeplaatst. 'We hebben alle docenten inmiddels al ondergebracht bij andere scholen. Zij weten dus al waar ze aan toe zijn', zegt Redder. 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
De Belofte Gemeente Epe Epe Nieuws
Deel dit artikel: