Nieuws

Overbetuwe wil minder jongeren in de zorg, neemt heft in eigen handen

De gemeente Overbetuwe gaat binnenkort een deel van de zorg direct bij professionals inkopen. Op die manier hoopt de gemeente de kwaliteit van de zorg te verbeteren, het aantal jongeren in de zorg te verminderen en geld te besparen. De gemeente moet het vanaf 2020 per jaar namelijk met vijf ton minder doen. © ANP
ELST - De gemeente Overbetuwe gaat binnenkort een deel van de zorg direct bij professionals inkopen. Op die manier hoopt de gemeente de kwaliteit van de zorg te verbeteren, het aantal jongeren in de zorg te verminderen en geld te besparen. De gemeente moet het vanaf 2020 per jaar namelijk met vijf ton minder doen.
Veel gemeenten in Nederland kampen momenteel met een zorgtekort - zo ook de gemeente Overbetuwe. Samen met andere gemeenten in de regio Arnhem kochten zij gezamenlijk de zorg in. Vanaf 1 januari stapt zij uit het regioverband. 'We vinden de tijd rijp voor een andere aanpak', zo klinkt het.
De gemeente wil de kwaliteit van zorg verbeteren en gaat daarom zelf haar ‘lichte zorg’ met subsidie direct bij de zorgprofessionals inkopen. Zwaardere zorg wordt nog wel via het regioverband geregeld.

Goedkoper

'Op die manier willen we meer verantwoordelijkheid bij het zorg- en welzijnsnetwerk neerleggen. Het doel van dit nieuwe concept is om jongeren uit de zorg te krijgen en ouderen langer thuis te laten wonen', legt wethouder Rob Engels uit.
Hij vervolgt: ‘Ik ben ervan overtuigd dat als je een professional in zet, dat je dan met minder belemmeringen werkt, meer maatwerk kan leveren en het goedkoper kan doen.'

Eerder problemen signaleren

Bij lichte zorg gaat het voornamelijk om ambulante zorg en de minder schrijnende gevallen. Het onderscheid tussen die zware en lichte zorg was er voorheen niet echt; jongeren vielen gewoon onder één kopje. Overbetuwe wil problemen eerder signaleren zodat het aantal jongeren in de zorg uiteindelijk afneemt.
Dat aantal ligt nu op twaalf procent in de gemeente - dat zijn zo'n 1.600 jongeren. Het landelijk gemiddelde ligt op tien procent. ‘Dat verschil van twee procent is al genoeg reden voor ons om de zaken anders te regelen’, besluit de wethouder.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.