Cel en tbs voor Zutphenaar na mensenhandel, verkrachting en mishandeling

ZUTPHEN - De rechtbank veroordeelt een 27-jarige man uit Zutphen tot een celstraf van ruim 5 jaar en tbs met dwangverpleging. De man is dinsdag schuldig bevonden aan onder meer mensenhandel, verkrachting, mishandeling en diefstal. Hij moet ook een schadevergoeding betalen aan vier vrouwen.

De vrouwen zijn in 2016 en 2018 door de man gedwongen om in de prostitutie te werken in Zutphen, Lochem, Goor en Leesten. Een gedeelte van het verdiende geld moesten ze aan hem afstaan. Volgens de rechter bedreigde hij de vrouwen en dreigde hij openbaar te maken welk werk ze verrichten.

Aan twee van hen vertelde hij dat ze boetes aan een sekssite moesten betalen als ze klanten weigerden of niet deden wat de klanten wilden. Mede hierdoor voelden de vrouwen zich genoodzaakt om in de prostitutie te blijven werken en hebben ze met tientallen mannen seks gehad.

De man heeft door zijn handelswijze volgens de rechter 'ernstige schade toegebracht aan de lichamelijke en geestelijke integriteit van de vrouwen'. Hij heeft ernstige inbreuk gemaakt op hun persoonlijke vrijheid en telkens stond het persoonlijke gewin van de man, zowel financieel, als seksueel, voorop.

Verkrachting

Naast seksuele uitbuiting wordt de man verdacht van verkrachting van een 15-jarig meisje en de verleiding tot seks van een ander minderjarig meisje. Het 15-jarige meisje werd verkracht toen ze terugkwam van een avondje uitgaan. Zij werd mishandeld en de man probeerde haar daarna een tweede keer te verkrachten. 

Het andere meisje werd bestolen van haar telefoon en werd vervolgens onder druk gezet. Zij zou haar mobieltje alleen maar terugkrijgen als ze seks zou hebben met de veroordeelde. 

Tbs met dwangverpleging

De veroordeelde is in het Pieter Baan Centrum onderzocht en verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. De rechtbank legt daarom ook tbs met dwangverpleging op en een 'gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende' maatregel. Deze maatregel houdt in dat de man na beëindiging van de gevangenisstraf en tbs onder toezicht kan worden gesteld.

Schadevergoeding 

De man moet aan vier vrouwen een schadevergoeding betalen. Aan drie van de slachtoffers van mensenhandel moet de man een bedrag van ongeveer 9.000 euro betalen en aan het slachtoffer van de verkrachting, poging tot verkrachting en mishandeling een bedrag van ongeveer 5.000 euro.

Ten slotte moet de man een bedrag van ruim 3.000 euro aan de Staat betalen. Dit is het bedrag dat hij aan de vrouwen heeft verdiend.

Het OM had vijf jaar en tbs geëist

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Zutphen Zutphen Nieuws
Deel dit artikel: