MH17-nabestaanden wachten op nieuws: 'De waarheid komt vanzelf naar boven'

ZUTPHEN - Krijgen de schuldigen vijf jaar na de MH17-ramp dan eindelijk een gezicht? Nabestaanden worden woensdagochtend in Nieuwegein bijgepraat door het onderzoeksteam Joint Investigation Team. 'Je sluit het nooit af, ook niet na een uitspraak van de rechter'.

'Zeker', antwoordt Peter Bats uit Zutphen op de vraag of hij woensdag naar de bijeenkomst in Nieuwegein gaat. Bats verloor zijn zoon Rowen (12) bij de ramp met het MH17-toestel, dat in 2014 boven Oekraïne werd neergeschoten.

Volgens RTL Nieuws gaat het onderzoeksteam woensdag vertellen welke verdachten ze op het oog hebben en dat ze die gaan vervolgen. Bats laat het allemaal op zich afkomen. 'Het rechtssysteem moet zijn werk doen. Dan komt de waarheid vanzelf naar boven. Het is goed dat er iemand verantwoordelijk wordt gesteld. Maar het is geen genoegdoening: het verandert uiteindelijk niets. Je sluit het nooit af, ook niet na een uitspraak van de rechter.'

'Blijft hard werken'

De bijeenkomst voor nabestaanden en de daaropvolgende persconferentie voor de media komen nagenoeg vijf jaar na de fatale vlucht die boven Oekraïne eindigde. 'Je probeert het leven vorm te geven, maar het blijft op de achtergrond spelen', blikt Bats terug op de afgelopen jaren. Dit jaar komt de oude klas van Rowen bijeen voor een reünie vijf jaar na dato. 'Je moet er hard aan werken en dat zal zo blijven.'

Het neerschieten van de MH17 eiste veertien Gelderse slachtoffers. Aan boord zaten ook Barbara de Bruin (46) en Rob van de Kraats (50) uit Duiven en hun twee zonen Lorenzo van de Kraats (18) en Huub van Vreeswijk (17), Petra van Eldijk (51) uit Wijchen, Tallander Niewold (22) uit Brummen, Barry (47), April (45), Mira (12) en Isa (10) Kooijmans uit Doesburg, Pieter Huijbers (26) en Hannah Meuleman (22) uit Nijmegen en Dafne Nieveen (37) uit Nijmegen. 

Zie ook:

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Zutphen Zutphen Nieuws
Deel dit artikel: