Nieuws

Buurtgezinnen: 'Door hulp in te schakelen kun je weer even op adem komen'

Soms zit alles tegen. Problemen stapelen zich op in een gezin en worden steeds zwaarder. Er hoeft dan maar iets te gebeuren of de emmer loopt over. Voor deze gezinnen is de stichting Buurtgezinnen opgezet. Door hulp van Buurtgezinnen in te schakelen kunnen ouders weer even op adem komen. In Gelderland ondersteunen zeven gemeenten dit initiatief.
Petra uit Dreumel is een alleenstaande moeder met drie kinderen. Ze heeft veel meegemaakt en dat heeft de nodige littekens achtergelaten. Ze zocht hulp: 'Ik redde het niet meer. Ik was lichamelijk en geestelijk op. Dat dit op mijn pad kwam heeft mij echt wel verlichting gegeven.' 
Via Buurtgezinnen kwam zij in contact met Angela die ook moeder is van twee kinderen. De twee hadden gelijk een klik: 'Angela is inmiddels meer dan alleen oppas voor mijn dochter Lizzy, ik kan ook gewoon mijn verhaal bij haar kwijt'.

Weer even opladen

Iedere dinsdag past Angela op de tien maanden oude Lizzy, zodat Petra tijd heeft om belangrijke afspraken te maken en tijd voor haar zelf heeft, zodat zij zich kan opladen.
Als alleenstaande moeder heeft zij zeven dagen in de week 24 uur per dag de zorg voor haar drie kinderen. 'Wij hebben twee kinderen maar ik heb nog altijd mijn man waar ik op terug kan vallen', zegt Angela.

Een uitkomst

Buurtgezinnen is voor alleenstaande moeders als Petra een enorme uitkomst, omdat voor haar een kinderdagverblijf financieel gezien niet haalbaar is. 'Ik voelde mij in het begin best wel een beetje bezwaard om iemand die ik helemaal niet ken voor niks op mijn kind te laten passen. Maar al snel zag ik hoe Angela er ook van geniet en is in de loop van de tijd dit gevoel (mij bezwaard voelen) ook afgenomen.'
Verhaal gaat onder de foto verder.
Angela en Petra samen aan tafel met Lizzy die geniet van haar fruithapje.

Geen eigen netwerk

Petra is niet de enige moeder die gebruikmaakt van Buurtgezinnen. 'We hebben veel alleenstaande moeders die gebruik maken van ons, maar ook veelal asielzoekers en gezinnen die te maken hebben met problemen als werkeloosheid, relatieproblemen en ziekte. Buurtgezinnen is er voor iedereen die geen eigen netwerk heeft of daar gebruik van kan maken', legt coördinator Selma van Zeeland van Buurtgezinnen gemeente West Maas en Waal uit. 
Gezinnen die overbelast zijn worden gekoppeld aan een stabiel gezin uit de buurt. De ouders maken zelf afspraken over de inhoud van de ondersteuning. Dit kan bestaan uit kinderen naar sport- of zwemles brengen een rustige huiswerkplek bieden of zoals bij Petra een dag in de week.
Volgend jaar viert Buurtgezinnen haar vijfjarig jubileum. Momenteel is zij in meer dan 40 gemeenten actief. In Gelderland is dat in Duiven, Ede, Lingewaard, Scherpenzeel, Wageningen, West Maas en Waal en Westervoort.
In 2018 hebben er landelijk 127 koppelingen plaatsgevonden waarvan 42 in Gelderland. De vraag neemt steeds meer toe, maar toch blijven mensen het lastig vinden om hulp in te schakelen. Selma: 'Mensen zeggen snel van dat het niet zo erg is. Waarop wij juist zeggen: kom nu, want dan zijn wij er nog op tijd bij'.
Tekst gaat door onder de video.
Gelderland Helpt - Buurtgezinnen: 'Door hulp in te schakelen kun je weer even op adem komen'
In de Gelderland Helpt Special Zorg voor ouder en kind meer over Buurtgezinnen. Zondag om 17.20 uur (ieder uur herhaald) bij Omroep Gelderland.  Voor meer informatie over Buurtgezinnen kijk op de site van Gelderland Helpt.
Gelderland Helpt is een platform van Omroep Gelderland waarbij hulp gevraagd en gegeven wordt. Door middel van radio, tv, internet en social media geeft Gelderland Helpt bekendheid aan de vragen, oproepen of het aanbod van Gelderlanders.

Gelderland helpt is te vinden op:

www.gelderlandhelpt.nl
Facebook 
Radio: elke dag op omroep Gelderland om 11.10 en 16.20 en op zaterdag van 12.00-14.00
TV: elke zondag (17.20, elk uur h.h.) en dinsdag en donderdag (17.45, elk uur hh)                                                                                                                                          
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!