Wethouder Westervoort: 'Dreigen met een boete vult de winkelruimte niet'

WESTERVOORT - Westervoort krijgt voorlopig geen verordening om de leegstand van winkels tegen te gaan. Op dit moment krijgt het plan van de VVD om druk uit te oefenen op eigenaren van leegstaande winkelpanden, niet genoeg steun van de gemeenteraad.

door: Lonneke Gerritsen

Net als in andere steden en dorpen staat er in het centrum van Westervoort veel leeg. Ongeveer een derde van de panden is te huur. Ook in winkelpassage De Wyborgh staan veel winkels er al langer verlaten bij. Ondernemers die er nog zitten, maken zich zorgen over de toekomst.

Boete opleggen

De VVD wilde snel iets doen en stelde een leegstandsverordening voor. Daarmee kan de gemeente eigenaar van winkelpanden meer onder druk zetten om huurders te vinden. Ook kan er uiteindelijk een boete worden opgelegd als blijkt dat de eigenaar niet genoeg zijn best doet om huurders te vinden. 

Wethouder Sluiter noemt het initiatief van de VVD-fractie een sympathiek voorstel en vindt ook dat er wat moet gebeuren. 'Maar dreigen met een boete, vult de winkelruimte niet', is zijn antwoord. Hij blijft liever 'in gesprek' met Orange Capital, de eigenaar van vrijwel alle leegstaande panden. Bovendien zou het uitvoeren van de verordening extra papierwerk met zich meebrengen voor de gemeente.

Andere partijen vinden ook dat er iets moet gebeuren tegen de leegstand, maar hebben vertrouwen in de gesprekken die het college al met de eigenaar van de panden voert.

Op scherp zetten

Het voorstel van de VVD kreeg nog wel steun van oppositiepartijen Groen Links en PvdA, maar de coalitiepartijen wil de verhoudingen met eigenaren 'niet op scherp zetten' door zo'n verordening in te voeren.

De VVD is teleurgesteld en houdt het voorstel aan tot januari. De partij wil dan kijken of de situatie is veranderd en er dan wel steun is.

Zie ook: VVD wil leegstand winkels in Westervoort aanpakken

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!