Einde gevelperikelen Doetinchemse schouwburg in zicht

DOETINCHEM - De gemeente Doetinchem gaat mogelijk 2,3 miljoen euro uittrekken voor nieuwe gevels voor schouwburg Amphion. De gemeenteraad neemt daarover in juli een besluit op voorstel van wethouder Maureen Sluiter. Schouwburgdirecteur Charles Droste is verguld met het plan. 'Ik hoop op instemming van de raad.'

De schouwburg uit 2010 kampt al sinds kort na de opening met scheuren in de gevel. In 2014 werd het gebouw omheind met hekken omdat er bij extreem weer mogelijk brokstukken naar beneden kunnen vallen. 

Gewaarschuwd voor ontwerp

Het betrof een experimentele gevel die niet eerder in Nederland was gerealiseerd. Na ontdekking van de gebreken volgde een juridisch steekspel met aannemer Aan de Stegge, Adviesbureau BBN en constructiebureau ABT. Daardoor verdampte het eigen vermogen van de schouwburg snel. Het theater is vooraf gewaarschuwd door een adviseur en koos toch voor dit ontwerp.

Aansprakelijk

Voor het herstel van alle aan de gevel klevende gebreken was ruim anderhalf miljoen euro nodig. Na juridische tussenkomst bleek dat Constructiebureau ABT uit Velp aansprakelijk was voor bijna 225.000 euro en Adviesbureau BBN uit Houten voor 286.000 euro. Het resterende bedrag voor de herstelwerkzaamheden moet het theater zelf ophoesten.

Zinken gevel

Als het aan directeur Charles Droste ligt, besluit de gemeenteraad dat de schouwburg een zinken gevel krijgt. 'Dan zou het herstel binnen een jaar kunnen, terwijl de voorstellingen binnen kunnen doorgaan', vertelt Droste.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Doetinchem Doetinchem Nieuws
Deel dit artikel: