Nieuws

Onrust over IS-kinderen in Ede: 'Wat hebben ze meegemaakt?'

Bewoners van de wijk Veldhuizen in Ede reageren verontrust op de plaatsing van twee IS-kinderen bij hun grootouders. Dat blijkt maandag uit een rondgang door Omroep Gelderland. De kwestie krijgt ook aandacht in Den Haag. De VVD gaat Kamervragen stellen. © Omroep Gelderland
EDE - Bewoners van de wijk Veldhuizen in Ede reageren verontrust op de plaatsing van twee IS-kinderen bij hun grootouders. Dat blijkt maandag uit een rondgang door Omroep Gelderland. De kwestie krijgt ook aandacht in Den Haag. De VVD gaat Kamervragen stellen.
Dit weekend bleek dat de twee zoontjes (1 en 3 jaar) van de 35-jarige ‘jihadmoeder’ Senabel Al N. bij hun grootouders in Veldhuizen zijn ondergebracht. Die staan bij de gemeente te boek als geradicaliseerd.
De moeder is veroordeeld tot 20 maanden celstraf plus 10 maanden voorwaardelijk voor deelname aan een terroristische organisatie en de aanwezigheid in IS-gebied.
Volgens verslaggever Niels Kater van Omroep Gelderland is de onrust in de buurt goed te merken. Buurtbewoners zijn verrast; zij wisten in eerste instantie niet wie de kindjes überhaupt waren. Er klinken vragen als ‘wat hebben ze meegemaakt?’, ‘wat als de kinderen bij mijn kinderen op school komen?’ en ‘wat als de kinderen ouder zijn?’. Buurtbewoners zijn bezorgd, ondanks dat ze zich realiseren dat de kinderen nog erg jong zijn.
De tekst gaat verder onder de reportage
Onrust over IS-kinderen in Ede: 'Wat hebben ze meegemaakt?'

Gemeente trok vergeefs aan de bel

Bij een inval in 2015 is er bij de grootouders van de ‘IS-kinderen’ een IS-vlag/poster gevonden. Ook schreef de opa een brief naar een gouverneur van het IS-kalifaat met de wens zich daar te vestigen. Volgens het Landelijk Steunpunt Extremisme en de Kinderbescherming was er echter geen sprake van radicale ideeën.
De gemeente constateerde juist wel radicalisering, maar trok tevergeefs aan de bel. De Kinderbescherming besloot dat de kinderen bij opa en oma geplaatst mochten worden.
De broer van Senabel Al N. staat ook op de landelijke opsporingslijst terrorisme. Hij zou inmiddels omgekomen zijn in IS-gebied. De opa heeft verder geen behoefte aan commentaar over de huidige situatie; hij gooide maandag de hoorn op de haak toen Omroep Gelderland hem belde.

Kamervragen

De gang van zaken veroorzaakt ook verontwaardiging in de gemeenteraad. Raadsleden vragen zich af hoe het heeft kunnen gebeuren en in hoeverre de nauwe samenwerking met de Kinderbescherming zin heeft. De gemeente laat weten te bekijken of er inderdaad onrust is in de wijk waar de kinderen wonen. Als dat zo is, probeert de gemeente in gesprek te gaan.
In Den Haag wil de VVD vragen stellen in de Tweede Kamer. De partij vreest dat situaties zoals die in Ede model staan voor een groter, landelijk probleem. De VVD wil de kwestie dinsdag aan de orde brengen tijdens het vragenuur. Ook Forum voor Democratie gaat de zaak aankaarten.

Lees hier de reactie Tamara Buruma, een van de advocaten van 'jihadmoeder' Senabel Al N.

Het standpunt van de burgemeester verbaast mij, aangezien er regelmatig goed contact met de gemeente heeft plaatsgevonden. Opa betwist aanhanger te zijn van IS en is hier nooit voor vervolgd of veroordeeld. Voordat de kinderen in het gezin van opa werden geplaatst heeft de Raad voor de Kinderbescherming samen met het Landelijk Steunpunt Extremisme (LAT) uitgebreid onderzoek gedaan naar het gezin. Het LAT heeft gerapporteerd dat niets is gebleken van de zorgen dat grootouders sympathiseren met IS of een extremistisch gedachtegoed aanhangen. Jeugdbescherming heeft intensief contact met het gezin en komt daar regelmatig over de vloer. Wij betreuren dat er nu gesproken wordt over een situatie die reeds geruime tijd bekend is en waarin goed doordachte beslissingen zijn genomen. Dit is niet in het belang van de kinderen.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!