Nieuws

Waterschappen 'sturen' muskusrat terug naar Duitsland

De waterschappen drijven de muskusratten terug naar de grens met Duitsland. Dat hebben ze vrijdag besloten tijdens de ledenvergadering. Door het terugdringen van de muskusrat lopen dijken en oevers minder schade op. Wel gaat het 12 tot 15 jaar duren. © archief Omroep Gelderland
TIEL - De waterschappen drijven de muskusratten terug naar de grens met Duitsland. Dat hebben ze vrijdag besloten tijdens de ledenvergadering. Door het terugdringen van de muskusrat lopen dijken en oevers minder schade op. Wel gaat het 12 tot 15 jaar duren.
In de oude strategie werd de populatie muskusratten ‘laag’ gehouden, met een landelijke doelstelling van niet meer dan 15 muskusratvangsten per 100 kilometer waterweg. Vorig jaar werden er 53.000 gevangen.
Met name de instroom van muskusratten uit Duitsland is hoog. Patrick Poelmann, voorzitter van de bestuurlijke commissie muskus- en beverratten van de Unie van Waterschappen: 'Om te voorkomen dat de muskusratten terugkeren, moeten we langs de landsgrens muskusratten blijven vangen.' Met die aanpak willen de waterschappen het binnenland van Nederland muskusratvrij krijgen.

'Aanpak is effectief'

Uit uitvoerig wetenschappelijk onderzoek blijkt volgens de waterschappen ook dat deze bestrijding van muskusratten een positief effect heeft op de biodiversiteit. Muskusratten behoren tot de top 5 van dieren met de grootste impact op ecosystemen. Ze eten planten zoals riet en lisdodde weg, waardoor ze de biodiversiteit aantasten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!