Nieuws

Provincie zet mes in bedrijventerreinen Arnhem-Nijmegen

Gelderland zet het mes in bedrijventerreinen de regio. Volgens de provincie zijn er te veel van deze locaties. Verder zou het aanbod niet aansluiten op de vraag. © Provincie Gelderland
ARNHEM - Gelderland zet het mes in bedrijventerreinen de regio. Volgens de provincie zijn er te veel van deze locaties. Verder zou het aanbod niet aansluiten op de vraag.
Gedeputeerde Staten hebben daarom de ruimtelijke uitwerking van het Regionaal Programma Werklocaties (RPW) Arnhem-Nijmegen vastgesteld. In het RPW heeft de regio afspraken gemaakt om het overaanbod aan bedrijventerreinen, kantoorlocaties en perifere detailhandel terug te dringen.
Als er voor een bedrijventerrein in de regio voor 1 januari 2021 geen interesse is, krijgt het volgens de provincie een andere bestemming. Tot die tijd kunnen de aangewezen kavels nog als bedrijfslocatie worden uitgegeven, aldus de provinciewoordvoerder. “Bedrijven moeten dan wel aantonen dat er daadwerkelijk gebouwd gaat worden.”
Zolang er een overaanbod is kunnen er volgens de provincie geen nieuwe bedrijfslocaties komen. 'Het huidige aanbod sluit niet aan bij de toekomstige vraag van het bedrijfsleven. Door vraag en aanbod in evenwicht te brengen krijgt de regio weer ruimte voor economische groei. Met het juiste bedrijf op de juiste plek.'
Sinds de vaststelling van het RPW in 2018 is het overaanbod aan bedrijventerreinen al teruggebracht van 150 naar 72 hectare, stelt de provincie. Volgens de woordvoerder is met de regio afgesproken dat de provincie ieder jaar de stand van zaken opneemt.